Papa Francisc face o călătorie pe calea amintirilor și vorbește despre speranțele sale pentru viitorul Bisericii Romano-Catolice într-o carte de memorii. O carte în care povestește despre viața sa și evenimentele mondiale majore trăite. Volumul apare la 11 ani de la instalarea sa ca papă.

 

„Viața - Povestea mea prin istorie”, o carte de memorii scrisă împreună cu jurnalistul italian Fabio Marchese Ragona, va fi pusă în vânzare pe 19 martie, la 11 ani și șase zile de la instalarea lui Francisc ca primul papă latino-american, relatează Reuters.

Cartea de 230 de pagini este o lectură ușoară, în stil conversațional, începând cu copilăria Suveranului pontif, din Buenos Aires. Ea este punctată de evenimente precum cel de-al Doilea Război Mondial, Holocaustul, Războiul Rece, aselenizarea din 1969, căderea Zidului Berlinului, atacurile din 11 septembrie 2001 și demisia Papei Benedict al XVI-lea în 2013.

Papa Francisc, în vârstă de 87 de ani, a cărui stare de sănătate a stârnit semne de îngrijorare în ultimul timp, repetă că nu intenționează să demisioneze, la fel ca predecesorul său, decât dacă ar apărea „un impediment fizic grav”.

El glumește că, deși unii dintre criticii săi conservatori „ar fi putut spera” că ar fi anunțat o demisie după o internare în spital, există un risc scăzut sau chiar inexistent, deoarece „sunt multe proiecte de dus la bun sfârșit, cu voia lui Dumnezeu”.

Biserica, spune Papa Francisc, „nu are puterea de a schimba sacramentele create de Domnul”.

De-a lungul cărții, el se bazează pe evenimente istorice ca fundal pentru a face apeluri legate de situații actuale, uneori similare.

Vorbind despre cel de-al Doilea Război Mondial, el afirmă că și astăzi „evreii continuă să fie stereotipizați și persecutați. Acest lucru nu este creștin; nu este nici măcar uman. Când vom înțelege că aceștia sunt frații și surorile noastre?”.

Amintindu-și de momentul în care a auzit pentru prima dată de bombele atomice lansate asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki, la sfârșitul războiului, el arată: „Utilizarea energiei atomice în scopuri de război este o crimă împotriva umanității, împotriva demnității umane și împotriva oricărei posibilități de viitor în casa noastră comună”.

Reflectând asupra atacurilor de la 11 septembrie asupra Statelor Unite, spune în carte: „Este blasfemator să folosești numele lui Dumnezeu pentru a justifica măcelul, crima, atacul terorist, persecuția indivizilor și a unor populații întregi, așa cum unii încă fac. Nimeni nu poate invoca numele Domnului pentru a face rău”.

Într-un ton mai degajat, Papa Francisc vorbește și despre golul controversat, așa-numit „Mâna lui Dumnezeu”, marcat de compatriotul său Diego Maradona în sfertul de finală al Cupei Mondiale de fotbal din 1986 împotriva Angliei, gol pe care arbitrul l-a validat fiindcă nu a văzut că Maradona și-a folosit mâna. Ani mai târziu, când Maradona l-a vizitat pe papă la Vatican, Suveranul pontif l-a întrebat, în glumă: „Deci, care este mâna vinovată?”.