Agenția guvernamentală responsabilă cu administrarea, protejarea și conservarea Parcului Arheologic Angkor (Autoritatea Națională APSARA - ANA) din Cambodgia a anunțat că maimuțele creează probleme atât turiștilor, cât și templelor din acest complex, aflat în provincia Siem Reap (nord-vestul țării) și inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

 

Potrivit ANA, numărul maimuțelor din parc a crescut semnificativ în ultima perioadă, iar unele dintre acestea au furat hrană și au provocat răni vizitatorilor.

„Deoarece o mână de indivizi care creează conținut video în scopuri personale a hrănit în mod regulat aceste maimuțe, viața acestora s-a schimbat, ele devenind animale domestice agresive, care fură hrană și provoacă răni oamenilor”, a declarat ANA într-un comunicat.

Agenția a făcut din nou apel la vizitatori să evite să se apropie maimuțe, să nu le mai hrănească, să nu le atingă sau să se joace cu ele.

ANA „va continua să colaboreze cu departamentele relevante ale Ministerului Agriculturii, Silviculturii și Pescuitului pentru a găsi soluții adecvate care să prevină diversele probleme cauzate de maimuțe în Parcul Angkor”, se arată în comunicat.

Se estimează că la Angkor Thom, unul dintre templele din Parcul Angkor, trăiesc sute de maimuțe. Aceste maimuțe bine hrănite par să fie obișnuite cu prezența oamenilor, întrucât nu mai intră în pădure pentru a căuta hrană, ci așteaptă mâncare de la oameni și uneori o fură de la aceștia.

Parcul Arheologic Angkor, care se întinde pe o suprafață de 401 kilometri pătrați, adăpostește 91 de temple construite între secolele al IX-lea și al XIII-lea.

Acest sit istoric, cea mai populară atracție turistică a regatului, a atras în 2024 un total de 1,02 milioane de turiști internaționali, generând venituri brute de 47,8 milioane de dolari americani din vânzarea de bilete, potrivit companiei de stat Angkor Enterprise.