Cea mai amplă operaţiune de căutare din ultimii ani - Fiara scoţiană, de negăsit
Cea mai amplă căutare realizată în ultimii ani a monstrului din Loch Ness s-a încheiat cu câteva mărturii ale unor posibile apariţii, însă fără nicio dovadă conform căreia legendara fiară din folclorul scoţian ar fi reală, transmite luni agenţia DPA.
Liderul de proiect, Alan McKenna, a declarat că a primit mai multe înregistrări video şi informaţii de la persoane care au urmărit imaginile surprinse de camerele, îndreptate spre lacul din Highlands, care transmiteau live.
Drone echipate cu camere cu termoviziune au fost lansate în cursul serii de duminică deasupra Loch Ness, un lac cu adâncimea de 230 de metri.
McKenna a precizat că va fi nevoie de mult timp pentru a analiza şi sorta aceste date. Potrivit organizatorilor - Centrul Loch Ness pentru vizitatori, alături de entuziaşti din cadrul grupului de voluntari Loch Ness Exploration - vânătoarea de două zile a fost cea mai sistematică căutare realizată după anul 1972 a monstrului evaziv sau imaginar supranumit "Nessie".
Zeci de voluntari din întreaga lume s-au poziţionat în 17 posturi de observare în jurul lacului, iar sute de fani ai legendei au urmărit ceea ce se petrecea pe Loch Ness prin intermediul camerelor web.
Scott Kelly şi soţia sa au rezistat mai multe ore, în pofida vremii urâte, care uneori a zădărnicit căutările. „Sunt atât de multe relatări de la localnici", a povestit Kelly. „Sunt sigur că există cu adevărat ceva necunoscut care trăieşte în lac", a adăugat entuziastul al cărui tricou era inscripţionat cu mesajul „Nessie. Eu cred".
Nessie este de zeci de ani subiectul a numeroase speculaţii. Este un peşte de dimensiuni mari, o familie de vidre, o ramură plutitoare - sau un animal preistoric?
Că Nessie ar fi un plesiozaur, aşa cum crede cu fermitate Rowan, în vârstă de 7 ani, din sudul Angliei, este însă din toate punctele de vedere imposibil deoarece această reptilă a dispărut cu zeci de milioane de ani în urmă.
Deţinătorul recordului mondial în ceea ce priveşte căutarea lui Nessie, Steve Feltham, care a trăit pe malul Loch Ness timp de 32 de ani, crede că Nessie este un somn extrem de mare.
McKenna şi echipa sa au ieşit în larg de mai multe ori şi au coborât în apă un microfon subacvatic numit hidrofon în speranţa că astfel misterul va fi rezolvat. În timpul unui test realizat vineri s-au auzit „sunete bizare", a povestit el. O verificare realizată în acelaşi loc duminică, însă, nu a dezvăluit nimic. Prin urmare, nu este clar dacă acele zgomote au fost provocate de gaze sau de un animal.
Legendele din jurul monstrului din Loch Ness datează cel puţin din timpul Sfântului Columba, despre care se spune că ar fi îmblânzit fiara după ce aceasta a înşfăcat un servitor, în anul 565 e.n.
Potrivit agenţiei oficiale de turism a Scoţiei, Visit Scotland, şi a Centrului Loch Ness, există „peste 1.000 de relatări ale martorilor oculari şi numeroase dovezi inexplicabile" referitoare la acest lac, iar „monstrul" aduce milioane de lire sterline economiei scoţiene în fiecare an prin turism.
O fotografie realizată în 1934, care pare să înfăţişeze un cap asemănător celui al unui plesiozaur care se înalţă din valuri a stârnit un interes uriaş, inspirând în următoarele decenii mai multe „vânători de monştri" şi cercetări ştiinţifice. Majoritatea cred acum că acea fotografie a fost o farsă.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.