Într-o peșteră din Indonezia a fost descoperită cea mai veche dovadă de amputare chirurgicală. Cercetătorii au stabilit că rămășițele umane aparțin unei persoane tinere care a trăit în urmă cu 31.000 de ani.

Cercetătorii au descoperit corpul îngropat al unei persoane tinere, vechi de 31.000 de ani, care prezintă urme de amputare a piciorului. Descoperirea împinge înapoi originea acestei operații complicate cu peste 24.000 de ani, susțin specialiștii.

După procedură, persoana a fost îngrijită de comunitatea sa ani de zile până la moarte, cred arheologii.

Melandri Vlok, care a examinat cadavrul, a declarat că este „destul de clar” că a fost efectuată o intervenție chirurgicală.

O examinare detaliată a corpului, ale cărei detalii sunt publicate în revista Nature, arată că amputarea a avut loc când persoana era copil. Creșterea și vindecarea osului piciorului sugerează că și-a revenit și a mai trăit încă șase până la nouă ani, murind probabil la sfârșitul adolescenței sau la vârsta de 20 de ani.

Mormântul a fost excavat într-o peșteră numită Liang Tebo, în Kalimantan de Est, un loc care are unele dintre cele mai vechi opere de artă rupestră din lume. Unul dintre cei trei cercetători care au găsit și excavat mormântul, Tim Maloney de la Universitatea Griffith din Australia, a declarat că a fost în același timp „entuziasmat și îngrozit” de descoperire.

„Am îndepărtat cu mare grijă depozitele și am înregistrat jumătatea inferioară a rămășițelor. Am putut vedea că piciorul stâng era absent, dar și că fragmentele osoase rămase erau neobișnuite. Așa că am fost entuziasmați de gama de posibilități, inclusiv o intervenție chirurgicală, care a cauzat acest lucru”, a declarat el pentru BBC News. Ulterior, echipa de excavare i-a cerut doctorului Vlok, care lucrează la Universitatea din Sydney, să examineze rămășițele. „Cu o astfel de descoperire”, a spus ea, „este un amestec de entuziasm și tristețe, pentru că acest lucru s-a întâmplat unei persoane. Această persoană, un copil, a experimentat atât de multă durere, chiar dacă a fost acum 31.000 de ani".

Maloney a explicat că, deoarece această persoană a arătat semne că a fost îngrijită pe durata recuperării și pentru tot restul vieții, arheologii sunt încrezători că a fost vorba de o operație, mai degrabă decât de o pedeapsă sau un ritual.