Cel mai bătrân mascul de panda uriaş din lume ţinut în captivitate a murit joi într-un parc zoologic din Hong Kong, informează BBC.

Exemplarul, pe nume An An, a fost eutanasiat la vârsta de 35 de ani, echivalentul vârstei de 105 ani la oameni. Responsabilii de la Ocean Park susţin că s-a ajuns la această decizie după ce starea de sănătate a lui An An a prezentat „semne constante de deteriorare" în ultimele săptămâni.

An An şi partenera sa, Jia Jia, au fost dăruiţi Hong Kong-ului de către guvernul central al Chinei în 1999.

Autorităţile de la Ocean Park au declarat că aportul alimentar al lui An An a scăzut progresiv, până când acesta a încetat complet să mai consume hrană solidă şi să se hrănească doar cu apă şi băuturi cu electroliţi. Îngrijitorii săi au observat, de asemenea, că nivelul de activitate al acestuia a scăzut, iar perioadele de odihnă deveneau din ce în ce mai lungi.

Responsabilii parcului au decis în cele din urmă să-l eutanasieze „pentru a-i atenua disconfortul", au precizat aceştia joi într-o declaraţie.

Ocean Park a fost criticat în trecut, activiştii reclamând în special spectacolele sale cu delfini - care au fost în cele din urmă oprite, deşi unii susţin că acest gest nu a fost suficient.

„Decizia Ocean Park de a pune capăt spectacolelor cu delfini, dar de a păstra animalele în scop turistic este o oportunitate etică şi financiară ratată", a declarat la acel moment Jason Baker, vicepreşedintele PETA.

În parc continuă să fie ţinute în captivitate numeroase animale, de la delfini la pinguini.

Născut în sălbăticie în Sichuan, An An şi partenera sa au sosit la Hong Kong în 1999, însă Jia Jia a murit în 2016, la vârsta de 38 de ani, devenind cea mai bătrână femelă de panda care a trăit în captivitate. La Ocean Park mai sunt încă două exemplare de panda uriaş, Ying Ying şi Le Le.

Speranţa medie de viaţă a speciei este sub 20 de ani în sălbăticie, însă exemplarele pot trăi mai mult în captivitate.