Grupul american Disney îşi celebrează centenarul printr-un scurtmetraj insolit şi diverse activităţi programate în parcurile sale de distracţii. Pentru a marca acest eveniment special, AFP a publicat un articol ce include cinci aspecte mai puţin cunoscute despre desenele animate care au contribuit la succesul companiei americane.

 

Membrii trupei The Beatles, marii absenţi din „Cartea junglei"

Deşi apariţia vulturilor în filmul „Cartea junglei" (1967) amintea cumva de membrii trupei The Beatles, această legătură nu a fost lipsită de fundament. Disney a încercat să îi recruteze pe John Lennon, Paul McCartney, George Harrison şi Ringo Starr pentru a asigura vocile acelor personaje înaripate. Fără succes. Potrivit zvonurilor din epocă, refuzul muzicienilor britanici a avut legătură cu agenda încărcată a trupei şi cu opoziţia lui John Lennon.

Regizorul remake-ului realizat cu scene live-action, Jon Favreau, a dezvăluit într-un interviu din 2016 că a avut şi el aceeaşi idee, însă rezultatul a fost similar. „Am vorbit despre a încerca să-i facem pe Paul şi Ringo să participe în film (...), dar nu am reuşit. Am avut această idee prea târziu", a declarat el pentru revista britanică Radio Times.

 

Eroine care nu sunt prea vorbăreţe

Carmen Fought şi Karen Eisenhauer, două specialiste în lingvistică, au măsurat timpii de vorbire alocaţi prinţeselor Disney. În filmele clasice „Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici" (1937), „Cenuşăreasa" (1950) şi „Frumoasa adormită" (1959), femeile au vorbit la fel de mult, dacă nu chiar mai mult, decât bărbaţii.

Însă acest lucru s-a întâmplat mult mai puţin în perioada 1990-2000. În „Aladdin" (1992), bărbaţii vorbesc 90% din durata filmului, iar acest procent a fost de 77% în filmul „Mulan" (1998). Situaţia s-a îmbunătăţit în „Rapunzel" (2010 - 52% timp de vorbire pentru femei) şi „Brave" (2012 - 74%). Dar în „The Snow Queen" (2013), ale cărui eroine sunt totuşi două surori, bărbaţii deţin 59% din timpii de vorbire.

Motivul? Personajele secundare. „Suntem atât de obişnuiţi să credem că sexul masculin reprezintă norma, încât atunci când este adăugat un comerciant, acesta este un bărbat", a declarat Karen Eisenhauer pentru The Washington Post în 2016.

 

Jackie Chan, vocea Bestiei

Celebru pentru filmele sale de acţiune, stăpânirea artelor marţiale şi cascadoriile sale, actorul Jackie Chan deţine şi alte talente. Cântatul, mai ales, întrucât starul asiatic a urmat cursuri de operă în copilărie. Înainte să cânte la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing din 2008, actorul chinez şi-a împrumutat vocea protagonistului masculin din versiunea în mandarină a filmului „Frumoasa şi Bestia" (1991). Un clip, uşor de găsit pe internet, atestă acest lucru. Starul asiatic a asigurat şi vocea unui alt erou, Li Shang, în filmul „Mulan" (1998).

 

Desene animate mortale

Moartea mamei din „Bambi" (1942) şi a personajului Mufasa, tatăl lui Simba din „Regele leu" (1994) au făcut să plângă generaţii întregi de copii. Moartea este omniprezentă în multe desene animate Disney. Mai multe forumuri de discuţii online au alcătuit chiar şi un clasament al celor mai „mortale" dintre aceste producţii.

Trofeul suprem din acest punct de vedere îi revine filmului de animaţie „Dinosaur" (2002), cu un total evaluat la 307.143 de morţi, reprezentând echivalentul populaţiei de lemurieni de pe insula Madagascar, cu excepţia unei familii.

În „Regele leu", pe lângă cei cinci morţi arătaţi pe ecran, totalul deceselor a fost estimat la 1.655 în primii cinci ani de domnie ai maleficului Scar ajutat de hiene în Regatul leilor.

 

Imagini subliminale

Fără ca cineva să ştie când şi cum, o femeie cu torsul gol a apărut în imaginea unei ferestre a unui zgârie-nori în casetele video cu filmul „The Rescuers" (1977), retrase de Disney în 1999 întrucât conţineau „o imagine de fundal şocantă".

Îndoieli planează şi asupra afişului filmului „Regele leu", în care unii au crezut că vedeau imaginea unei femei, arătată din spate şi inclusă în chipul leului. Alţii au crezut că au putut să citească cuvântul „sex" scris pe cerul unei scene din acelaşi film.