Ediţia a XVIII-a a Festivalului Cerbul de Aur a debutat miercuri seara, la Braşov, la 50 de ani de la primul spectacol al evenimentului, cu Gala dedicată laureaţilor Cerbului.

Uriaşe ecrane amplasate pe o scenă impresionantă au redat, într-un moment emoţionant din debut, primele acorduri ale imnului Cerbului de Aur din 1968, când Orchestra de Estradă a Radioteleviziunii, condusă de Sile Dinicu, acompania primii artişti care participau la festival. De altfel, spectacolul de deschidere din Centrul Istoric al Braşovului a adus publicului trecut de vârsta adolescenţei bucuria revederii cu artişti care au marcat scena Cerbului de Aur şi emoţia evocării celor care au intrat în istoria Festivalului.

Evenimentul a fost deschis de prezentatorii Aurelian Temişan şi Ilinca Avram, care au invitat publicul să asiste la un „super-festival ca-n vest”: „La 50 de ani de la naştere, Cerbul împlineşte doar 18 ani, ceea ce înseamnă că aniversează majoratul. La Mulţi Ani, dragă cerbule! (...) În anul de graţie 1968, Tudor Vornicu, Valeriu Lazarov, Sile Dinicu, alături de zeci de profesionişti din faţa şi din spatele camerelor de luat vederi, au pus Cerbul de Aur pe harta marilor festivaluri ale lumii”.

Artista italiană Gigliola Cinquetti, câştigătoare marelui Trofeu Eurovision Song Contest 1964 şi invitată la a doua ediţie a Cerbului de Aur, în anul 1969, a deschis seria recitalurilor din prima seară a Festivalului. Spectatorii s-au reîntâlni apoi cu artişti români care au scris istorie la Cerbul de Aur - Luminiţa Dobrescu, primul artist român care a câştigat Marele Trofeu al Cerbului de Aur, Paula Seling, Monica Anghel, Corina Chiriac, Silvia Dumitrescu, Laurenţiu Cazan, Nico, Doru Tufiş, Proconsul, Ovi, Luminiţa Anghel, Narcisa Suciu sau Răzvan Krivach. Unul dintre momentele speciale ale spectacolului a fost oferit de artistul portughez Paulo Braganca, care a oferit publicului un moment inedit de neuitat prin interpretarea unor piese din repertoriul Mariei Tănase în registrul unic al muzicii fado.

În seara inaugurală, reprezentanţii României la cea mai recentă ediţie Eurovision, trupa The Humans, au cântat, în premieră, două piese proaspăt înregistrate în studio, dar şi câteva melodii care au rămas în memoria ediţiilor anterioare ale Cerbului de Aur, iar Andra a susţinut un recital extraordinar.

Desfăşurat în perioada 29 august - 2 septembrie, în Piaţa Sfatului din Braşov, în anul Centenarului României şi semicentenarului Cerbului de Aur, festivalul are în acest un format special, cu o Gală Aniversară, două zile de concurs, o Gală a Festivalului, spectacolul România Centenar şi evenimente adiacente.