Un nou robot dotat cu un senzor biologic, pe bază de antene de lăcuste, ar putea aduce progrese în domenii precum diagnosticarea bolilor sau verificările de securitate, au anunţat dezvoltatorii săi israelieni, transmite luni Reuters.

Lăcustele au un simţ acut al mirosului, pe care cercetătorii de la Universitatea din Tel Aviv au reuşit să îl transpună într-un robot bio-hibrid, acesta devenind considerabil mai sensibil comparativ cu alte dispozitive electronice utilizate pentru detecţie.

Lăcustele „miros" prin intermediul antenelor. Cercetătorii au plasat antene de lăcustă pe cele patru roţi ale robotului, între doi electrozi care trimit semnale electrice ca răspuns la un anumit miros din apropiere. Fiecare miros are o semnătură unică ce poate fi identificată, prin învăţare automată, de sistemul electronic al robotului.

„În cele din urmă, încercăm să creăm un robot cu simţ al mirosului care va fi capabil să facă distincţia între mirosuri şi să le localizeze în spaţiu", a spus Neta Shvil de la Şcoala de Neuroştiinţe Sagol din cadrul Universităţii din Tel Aviv.

Oamenii de ştiinţă încearcă să înţeleagă modul în care unele animale sunt capabile să detecteze o boală prin miros, iar Ben Moaz, de la Facultatea de Inginerie Fleischman şi Şcoala de Neuroştiinţe Sagol, a declarat că viitoarele aplicaţii ar fi aproape nesfârşite, extinzându-se până la depistarea stupefiantelor şi a materialelor explozive la siguranţa alimentelor. „Suntem copleşiţi de posibilităţi", a adăugat el.