Popularitatea deosebită de care se bucură regina Elisabeta a II-a constă în faptul că suverana Marii Britanii a ştiut să se adapteze vremurilor şi să adopte o serie de tendinţe de succes în fiecare epocă, precum "walkabout" şi "selfie", se afirmă într-o analiză publicată de agenţia de presă Reuters.

Atunci când regina Elisabeta a II-a a urcat pe tronul Marii Britanii, în urmă cu peste şase decenii, primul ei premier a fost Winston Churchill, care luptase în armata străbunicii sale, regina Victoria. Când actualul deţinător al funcţiei de premier, David Cameron, s-a născut, în 1966, Elisabeta a II-a era deja monarh de 14 ani. "Prima dată când ea l-a văzut (pe David Cameron), el juca rolul unui iepure într-un spectacol de teatru, la şcoală, în care juca şi fiul ei, prinţul Edward", a declarat pentru Reuters istoricul Hugo Vickers. "El (David Cameron) este oficialul de la care regina primeşte acum sfaturi", a mai spus acesta.

Contrastul dintre cei doi politicieni reflectă foarte bine schimbările uriaşe prin care au trecut atât suverana, cât şi ţara în timpul domniei reginei Elisabeta a II-a, care va deveni monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii, pe 9 septembrie, când va depăşi precedentul record - de peste 63 de ani - al reginei Victoria. Elisabeta a II-a, în vârstă de 89 de ani, a urcat pe tron în 1952, în perioada de declin a Imperiului Britanic, când poporul ei încerca încă să îşi revină de pe urma distrugerilor din Al Doilea Război Mondial. Monarhia era o instituţie distantă, ce conducea o ţară în care existau încă raţii alimentare, iar clasele sociale erau riguros separate. Pe parcursul următoarelor decenii, familia regală s-a schimbat profund, evoluând de la o familie pe care publicul larg o vedea doar câteva secunde în jurnalele de ştiri difuzate în sălile de cinematograf cu ocazia unor evenimente oficiale la una care publică fotografii pe Twitter şi chiar "strică" selfie-urile altor persoane, plasându-se, în glumă, în spatele acestora ("photobomb"). Aceste schimbări au reprezentat mai degrabă o evoluţie decât o revoluţie, însă nu toate au fost uşoare. Un documentar TV din 1969, "Royal Family", ce prezenta, cu multă discreţie, viaţa de zi cu zi a familiei regale britanice, a fost considerat de comentatorii din acea vreme ca un film ce a distrus "misterul" familiei regale. Ulterior, fiica reginei, prinţesa Anne, a spus că acel documentar a fost "o idee îngrozitoare". Însă o altă inovaţie, adoptată în anul următor, celebra plimbare prin mulţime a reginei ("walkabout"), a devenit apoi, de-a lungul anilor, un obicei.