Flora microbiană umană joacă un rol esenţial - Secretul longevităţii, o ipoteză
O echipă de cercetători chinezi a evaluat recent cauzalitatea dintre flora microbiană umană şi longevitate, constatând că anumite tipuri de microbi sunt legaţi de creşterea sau descreşterea şanselor de longevitate, transmite miercuri agenţia Xinhua.
Deşi studiile anterioare au reuşit să dezvăluie asocierea dintre flora microbiană umană, în special microflora intestinală, şi longevitate, cauzele din spatele acesteia au rămas neclare.
Cercetători de la Universitatea Academiei de Ştiinţe din China, Universitatea Zhejiang, Universitatea din Beijing, Universitatea Fudan şi BGI-Shenzhen au folosit analize prin randomizare mendeliană, bazate pe studii de asociere la nivelul întregului genom, pentru a stabili cauzalitatea dintre intestinul uman şi flora microbiană orală şi longevitate.
Studiul, publicat în jurnalul ştiinţific Scientific Reports, a constatat că unele grupuri de microbi intestinali benefici au fost asociaţi cu şanse crescute de longevitate.
Pe de altă parte, cercetarea a demonstrat că alţi microbi intestinali, cum ar fi patogenul cancerului colorectal, au fost asociaţi în mod negativ cu longevitatea.
Studiul a mai arătat că indivizii longevivi genetic prezentau tendinţa de a avea cantităţi mai mari din anumite grupuri de microbi, precum Prevotella şi Paraprevotella, şi cantităţi mai mici de specii din genurile Bacteroides şi Fusobacterium.
Centenarii prezentau genetic o diversitate mai redusă a florei intestinale, însă în cazul lor nu s-a observat o diferenţă la nivelul florei microbiene orale comparativ cu alte grupe de vârstă, potrivit studiului.
Cercetătorii au sugerat, de asemenea, că este necesară monitorizarea relocării microbilor comensali între diferite zone din corpul uman pentru îmbunătăţirea şanselor de longevitate.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.