Sindicatul actorilor de la Hollywood a anunţat luni că nu este încă mulţumit de propunerile făcute de studiouri, care i-au trimis un text prezentat ca fiind „ultima lor ofertă" pentru a pune capăt grevei care paralizează de luni de zile producţia de filme şi seriale americane, informează AFP.

„Există mai multe puncte-cheie asupra cărora nu avem încă un acord, inclusiv în ceea ce priveşte inteligenţa artificială", a declarat pe platforma X (fosta Twitter) SAG-AFTRA, care reprezintă 160.000 de actori, dansatori, cascadori şi alţi profesionişti de pe marele şi micul ecran.

În pofida încheierii grevei scenariştilor în septembrie, au avut loc mai multe runde de negocieri între actori şi studiouri, în timpul cărora distanţa dintre cele două părţi s-a redus, dar nu s-a ajuns la niciun compromis. Sâmbătă, studiourile au anunţat că vor trimite oferta „ultimă, cea mai bună şi finală" sindicatului. Cu alte cuvinte, patronatul a dat asigurări că va refuza să mai facă alte concesii.

Propunerea include un bonus de redifuzare mult mai mare pentru actorii care joacă în seriale sau filme care au succes pe platformele de streaming, o creştere puternică a salariilor minime, precum şi garanţii pentru reglementarea utilizării inteligenţei artificiale, potrivit revistei de specialitate Variety. Dar jargonul juridic care înconjoară problema IA este analizat în mod special de către sindicat, care, în mod clar, încă are divergenţe cu patronatul.

Actorii, care au intrat în grevă la mijlocul lunii iulie, se tem că studiourile vor folosi această tehnologie pentru a le clona vocea şi imaginea, pentru a le reutiliza perpetuu, fără compensaţii sau consimţământ. SAG-AFTRA a declarat luni că este „hotărât să obţină un acord corect şi să încheie greva într-un mod responsabil".

„Suntem la masa negocierilor şi lucrăm din greu pentru a ajunge" la un acord, a declarat pentru AFP patronul Netflix, Ted Sarandos, asigurând că acesta pare „foarte aproape". „Dar, ştiţi, acestea sunt acorduri complicate şi navigăm în ape tulburi”, a adăugat el.

Presiunea asupra Hollywoodului de a găsi o cale de a pune capăt grevei a crescut în ultimele săptămâni, în condiţiile în care această acţiune sindicală costă industria şi economia californiană miliarde de dolari.

În ultimele săptămâni, directorii executivi ai Disney, Netflix, Warner Bros şi Universal s-au implicat direct în discuţii pentru a ieşi din impas.

După amânarea unor producţii majore, precum cel de-al doilea film al saga „Dune" sau seria „Stranger Things", studiourile doresc să se întoarcă la lucru cât mai curând posibil.

Hollywood-ul nu a mai cunoscut o grevă simultană a scenariştilor şi actorilor din 1960.