Iahturi imobilizate în porturi şi şantiere navale din Franţa şi Germania - Oligarhii rămân fără bărcuţe
Mai multe iahturi ale unor oligarhi ruşi au fost imobilizate de autorităţile portuare din Franţa şi Germania în porturi şi şantiere navale din cele două ţări, în contextul în care se analizează posibilitatea confiscării lor ca parte a sancţiunilor împotriva Rusiei, după invadarea Ucrainei de către această ţară.
Trei iahturi au fost imobilizate în şantierul naval Blohm + Voss (B+V) din Hamburg (nordul Germaniei), printre ele - iahtul „Dilbar”, considerat de mass-media de specialitate cel mai mare iaht privat din lume. Cu o lungime de 156 de metri, vasul de 16.000 de tone este deservit de obicei de un echipaj format din 96 de persoane. Potrivit revistei de specialitate „Float”, „Dilbar” are cea mai mare piscină amplasată pe un iaht, helioporturi, saună şi sală de fitness. Potrivit Indicelui Multimilionarilor alcătuit de agenţia Bloomberg, iahtul, trimis la şantier din octombrie 2021 pentru reparaţii, are o valoare estimată de 536 milioane de euro.
Se crede că superiahtul „Dilbar” ar aparţine magnatului Alişer Burhanovici Usmanov. Usmanov, un magnat apropiat de preşedintele rus Vladimir Putin şi având interese în industriile mineritului, metalurgiei şi în sectorul telecomunicaţiilor, mai deţine câteva vile în oraşul german Rottach (sud). Câteva sute de locuitori din regiune au protestat miercuri şi au transmis că multimilionarul rus, aflat pe lista europeană de sancţiuni, nu este binevenit în zonă câtă vreme războiul din Ucraina va continua.
Potrivit Forbes, Usmanov ar avea o avere de peste 14 miliarde de dolari, ceea ce-l situează pe locul 99 pe lista marilor multimilionari ai lumii, pe care o alcătuieşte revista.
În dana şantierului B+V este ancorat şi iahtul „Luna”, construit în 2010 pentru omul de afaceri rus Roman Abramovici, dar care l-ar fi vândut în 2014 omului de afaceri azer Farhad Ahmedov. Miliardarul rus a anunţat miercuri că clubul englez de fotbal Chelsea, al cărui proprietar este din 2003, este de vânzare, iar banii vor fi vărsaţi victimelor războiului din Ucraina.
Autoritatea financiară din Hamburg a informat, în declaraţii citate de revista specializată „Float”, că poliţia vamală examinează posibilitatea arestării ambarcaţiunilor ca sancţiuni pentru invazia rusă în Ucraina. Totuşi, acest lucru va fi posibil doar dacă „bunurile în discuţie vor intra sub incidenţa sancţiunilor. Niciun iaht nu va părăsi portul fără permisiune”, a declarat o purtătoare de cuvânt a autorităţilor din Hamburg, citată de „Float”.
În Franţa, serviciul vamal a anunţat joi că a imobilizat un iaht al oligarhului rus Igor Secin, şeful companiei petroliere de stat Rosneft. Ministerul Economiei şi Finanţelor de la Paris a explicat într-un comunicat că agenţii au procedat la confiscarea iahtului „Amore Vero” de pe şantierul portului La Ciotat, pe ţărmul francez al Mării Mediterane, care ajunsese aici la 3 ianuarie pentru o serie de reparaţii.
În principiu, iahtul trebuia să rămână în şantier până la 1 aprilie, însă autorităţile franceze au decis să-l confişte după ce s-a aflat că vasul se pregătea să părăsească portul, existând riscul să iasă din apele aflate sub jurisdicţia statului francez.
Ministrul finanţelor, Bruno Le Maire, le-a mulţumit agenţilor vamali pentru că şi-au îndeplinit misiunea şi „au pus în aplicare sancţiunile Uniunii Europene împotriva apropiaţilor puterii ruse”.
Este vorba despre primul bun confiscat de funcţionarii francezi, care identifică toate activele financiare, bunuri şi proprietăţi aparţinând unui număr de 488 de personalităţi ruse care fac obiectul sancţiunilor europene.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.