Magia muzicii clasice peste Bucureşti - A început Festivalul Enescu
Festivalul "George Enescu" a debutat duminică şi, timp de 22 de zile, îi va încânta pe cei care apreciază muzica clasică cu lucrări ale marelui compozitor român, interpretate de orchestre recunoscute la nivel internaţional, întărind astfel locul României pe harta culturală mondială.
Duminică seară, Sala Palatului din Bucureşti a fost neîncăpătoare pentru toţi cei care şi-au dorit să ia parte la "magia enesciană", în deschiderea Festivalului Internaţional "George Enescu". Deşi orchestra a fost nevoită să aştepte preţ de câteva minute pentru ca şi spectatorii întârziaţi să-şi găsească locurile în sală, manifestarea muzicală a început fără probleme. În deschiderea evenimentului, ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a susţinut un discurs, în care a menţionat, printre altele, că muzica lui George Enescu "continuă să-i facă să vibreze pe toţi cei care o interpretează sau o ascultă". De asemenea, acesta i-a mulţumit lui Ioan Holender, directorul artistic al festivalului - pentru ultima dată, la ediţia din acest an -, pentru contribuţia sa la creşterea prestigiului evenimentului. Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu" s-a deschis cu "Rapsodia Română Nr. 1", de George Enescu, în interpretarea Orchestrei Române de Tineret, formată din cei mai valoroşi tineri muzicieni din România, sub bagheta dirijorului Kristjan Järvi, renumit în întreaga lume pentru repertoriul transcultural. Momentul a fost unul extrem de apreciat de publicul prezent la eveniment, care nu a ezitat să aplaude reprezentaţia tinerilor artişti. În continuare, pe scenă a urcat violonista Sarah Chang - despre care The New York Times a scris că "talentul ei este la un nivel atât de înalt, încât nu ne rămâne decât să îl venerăm" -, pentru a interpreta "Concertul pentru vioară" de Jean Sibelius, chiar în anul în care se sărbătoresc 150 de ani de la naşterea compozitorului finlandez. După o scurtă pauză, festivalul muzicii a continuat cu celebra "Carmina Burana", de Carl Orff, avându-l în distribuţie pe unul dintre cel mai bine cotaţi contratenori ai momentului, Max Emanuel Cenčić.
Finalul evenimentului a fost unul încununat cu aplauze şi, deşi se pare că spectatorii din România nu au încă răbdarea necesară de a aştepta ca artiştii să părăsească scena, înainte ca ei să iasă din sală, astfel de momente nu umbresc bucuria celor care, timp de câteva ore, oferă publicului muzică de excepţie. Dirijorul Kristjan Järvi i-a aplaudat, la rândul său, pe artiştii de pe scenă şi chiar a scris pe platforma socială Twitter că a fost "o seară minunată". Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional "George Enescu" are loc între 30 august şi 20 septembrie, în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, la 134 de ani de la nașterea marelui compozitor român și 60 de ani de la moartea sa. Festivalul aduce publicului 22 de lucrări de George Enescu în interpretarea unora dintre cele mai valoroase orchestre ale lumii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.