Misiunea spaţială Artemis 2 va decola anul viitor - Patru astronauţi spre Lună
Misiunea spaţială Artemis 2, care urmează să trimită un echipaj de astronauţi spre Lună pentru prima dată după anul 1972, a fost programată să se desfăşoare în noiembrie 2024, a anunţat marţi NASA, informează AFP.
Acest calendar a devenit posibil după succesul înregistrat de misiunea Artemis 1, care s-a încheiat în decembrie 2022 după 25 de zile petrecute în spaţiu. Capsula Orion, care nu a avut niciun astronaut la bordul său cu ocazia acelui prim zbor de testare, a fost propulsată de noua rachetă SLS - cea mai puternică din lume - şi s-a plasat cu succes pe o orbită în jurul Lunii, înainte de a reveni pe Terra.
Analiza detaliată a acestei misiuni va continua şi în perioada următoare, a declarat într-o conferinţă de presă Jim Free, administrator-asociat al NASA. Însă primele rezultate obţinute în urma zborului de testare ar trebui să permită lansarea celei de-a doua misiuni Artemis spre „sfârşitul lunii noiembrie 2024", a anunţat el. Adică peste aproximativ un an şi jumătate.
NASA urmează să anunţe în acest an numele celor patru astronauţi care vor alcătui echipajul misiunii Artemis 2. Pentru moment, se ştie doar că un canadian va face parte din echipaj. Cei patru astronauţi vor efectua un ocol în jurul Lunii - fără să asolizeze - în cadrul unei misiuni ce va avea o durată de aproximativ 10 zile.
Va urma misiunea Artemis 3, în cadrul căreia astronauţii americani vor coborî pe suprafaţa Lunii. Această misiune este în continuare programată pentru 2025, deşi calendarul său este destul de incert.
„Am prevăzut mereu aproximativ 12 luni" între Artemis 2 şi Artemis 3, a reamintit Jim Free, marţi. Oficialul american a subliniat imediat că cea de-a treia misiune Artemis va fi suspendată până la finalizarea mai multor elemente indispensabile, aflate în prezent în diverse etape de dezvoltare.
„Avem nevoie de un modul de alunizare" şi "ar trebui să avem finalizate costumele" spaţiale pentru "explorarea suprafeţei lunare", a declarat Jim Free.
Modulul de alunizare va fi o versiune a vehiculului Starship dezvoltat de SpaceX, însă primul său zbor orbital nu a avut încă loc. Costumele spaţiale sunt dezvoltate de compania Axiom Space.
Programul Artemis urmează să trimită prima femeie şi prima persoană de culoare pe Lună, în condiţiile în care precedentul program lunar american, Apollo, a trimis spre satelitul natural al Terrei doar bărbaţi - 12 - şi toţi erau albi.
În mitologia greacă, Artemis este sora geamănă a lui Apollo şi, totodată, o zeiţă asociată cu Luna. Obiectivul NASA constă în stabilirea unei prezenţe durabile a oamenilor pe Lună, prin construirea unei baze pe suprafaţa selenară şi a unei staţii spaţiale pe orbita sa.
Procesul prin care oamenii vor învăţa să trăiască pe Lună ar trebui să permită testarea tehnologiilor necesare pentru realizarea unei călătorii spaţiale cu un grad de complexitate mai ridicat: zborul unui echipaj spre planeta Marte şi întoarcerea sa în siguranţă pe Terra.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.