Arheologii din Peru au descoperit patru mumii ale unor copii, despre care se crede că ar avea o vechime de cel puţin o mie de ani, într-o zonă ce a fost cândva un spaţiu ceremonial sacru, în care este situat în prezent unul dintre cele mai vechi cartiere din capitala Lima, transmite miercuri Reuters.

Cercetătorii cred că trupurile mumificate ale copiilor, descoperite luni împreună cu rămăşiţele unei persoane adulte, provin din cultura Ychsma, care s-a dezvoltat pe coasta centrală din Peru, înainte de ascensiunea Imperiului Inca şi de răspândirea acestuia în regiunea andină.

Unele rămăşiţe au fost descoperite în partea inferioară a unei scări, pe un mic deal despre care se crede că a găzduit cândva un templu. Luis Takuda, arheolog din districtul Rimac din Lima, a declarat că templul a fost construit probabil în urmă cu 3.500 de ani.

„Toată această zonă este o cameră ceremonială foarte importantă", a spus Takuda. „Oamenii care au trăit aici în perioada Ychsma încă îl considerau un spaţiu sacru şi, prin urmare, şi-au îngropat morţii aici", a adăugat el.

Craniile mumiilor prezentau încă păr pe ele, a precizat Takuda.

Rămăşiţele au fost descoperite alături de obiecte de ceramică.

Cu o populaţie de aproximativ 10 milioane de locuitori, capitala peruană găzduieşte aproximativ 400 de ruine arheologice.

Cele mai importante situri arheologice din Peru sunt situate în afara Lima, în zone precum Cusco, care a fost capitala Imperiului Inca şi a căzut în mâinile conchistadorilor spanioli în secolul al XVI-lea.