Observată în largul coastei de vest a Australiei, albire fără precedent a coralilor
O albire fără precedent a coralilor a fost observată în largul coastei de vest a Australiei, după ce un val de căldură marină i-a „opărit” la propriu, în timpul verii australe, a avertizat miercuri un ONG local, informează AFP.
Reciful Ningaloo, înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO și cunoscut mai ales ca habitat pentru rechini, a suferit în această vară o degradare „fără precedent” din 2011 încoace, potrivit primelor estimări, a declarat oceanografa Kate Quigley de la Minderoo Foundation.
„Căldura oceanului a opărit pur și simplu coralii în acest an”, a declarat specialista pentru AFP.
Deși amploarea totală a daunelor suferite de acest recif de circa 300 kilometri trebuie încă stabilită, primele constatări arată că acestea sunt extinse.
„Daunele sunt profunde, nu este afectată doar partea superioară a recifului. Mai multe specii de corali sunt afectate de albire”, a subliniat cercetătoarea.
Temperatura apelor de pe coasta de vest a Australiei a fost, în această vară, cu până la 3 grade Celsius mai mare decât media, potrivit serviciilor meteorologice de stat.
Odată depășit un prag critic, creșterea temperaturii de la suprafața oceanelor provoacă albirea coralilor, fenomen ce poate duce la moartea unor recife întregi. În termeni concreți, acest proces constă în dispariția polipilor coralieri, lăsând vizibil doar scheletul calcaros al acestor superorganisme. În acest an, albirea a afectat, în anumite zone, și Marea Barieră de Corali, aflată pe coasta de est a Australiei, potrivit unor date guvernamentale. O albire simultană a ambelor recife - aflate la mii de kilometri distanță și aparținând unor registre climatice distincte - este un fenomen rar, a remarcat Quigley.
„Încălzirea oceanelor este atât de intensă încât în unele locuri depășește specificitățile locale”, a declarat oceanografa, considerând această evoluție „extrem de îngrijorătoare”.
Deși pare să fi fost relativ ocolită până acum în această vară, Marea Barieră de Corali a suferit cinci episoade de albire în masă în ultimii ani: în 2016, 2017, 2020, 2022 și 2024.
Recifele de corali sunt deosebit de fragile, adăpostesc o faună bogată și protejează zonele de coastă, acționând ca un dig de protecție.
Anul 2024 a fost marcat de cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată la nivel global, pe fondul schimbărilor climatice generate de activitatea umană.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.