Insula Corsica, situată la sud de Franţa, a comemorat miercuri 80 de ani de la dispariţia lui Antoine de Saint-Exupéry, aviator şi scriitor, autorul „Micului Prinţ”, care a decolat de pe această insulă şi s-a prăbuşit apoi în mare în timpul unei misiuni aviatice de recunoaştere pentru Aliaţi, informează AFP.

„Avea capacitatea de a da savoare vieţii, de a face să strălucească gândirea şi viziunea sa de Om, referitor la umanitate şi la destin”, a declarat cu prilejul unei slujbe comemorative la biserica din Borgo cardinalul François-Xavier Bustillo

Pe 31 iulie 1944, cu două săptămâni înainte de debarcarea în Provence, comandantul Antoine de Saint-Exupéry, în vârstă de 44 de ani, decolează de pe aerodromul din Borgo la bordul unui avion Lockheed P-38 Lightning într-o misiune de recunoaştere care presupunea survolarea departamentului Savoie, în Alpii francezi.

„La 8:35, a decolat din Borgo într-o misiune din care nu se va mai întoarce niciodată”, a amintit prefectul departamentului Haute-Corse, Michel Prosic, după inaugurarea unei stele care reprezintă avionul şi portretul „poetului, romancierului, aviatorului”.

„Aducem azi un omagiu eroilor care au plecat spre cer, spre nori în scopul eliberării ţării”, a spus un elev al şcolii primare din oraş în timp ce era plantat un măslin, simbol al păcii.

Deşi dispariţia a rămas mult timp învăluită de mister, scriitorul-aviator a fost recunoscut în 1948 „mort pentru Franţa”, iar numele său a fost înscris în Panteon, pe lista scriitorilor căzuţi la datorie.

Abia în 1998, în largul coastelor Marsiliei, un pescar a descoperit în plasele sale o brăţară pe care era inscripţionat „Saint-Ex”. În 2003, fragmente din carlinga avionului au fost descoperite în aceeaşi regiune şi au fost identificate graţie numărului de serie al aparatului de zbor.

În 2008, un fost aviator german, Horst Rippert, a afirmat că el a doborât avionul, mărturisind că „am sperat că nu era el” întrucât „în tinereţe, l-am citit cu toţii, îi adoram cărţile”.

Legendă a aviaţiei civile şi militare, erou de război şi pionier al Aeropoştalei, Antoine de Saint-Exupéry este celebrat pentru romanele sale „Courrier Sud”, „Vol de Nuit'', „Terre des Hommes”, pentru poveştile scrise în timpul războiului - „Lettre a un otage”, „Pilote de guerre”' -, precum şi pentru capodopera sa, „Le Petit Prince'”.

Scrisă în 1942, „Le Petit Prince” a fost publicată în engleză în 1943, apoi postum în Franţa la Gallimard în 1946. Povestirea, devenită rapid un fenomen literar, s-a tipărit în peste 200 de milioane de exemplare şi se numără printre cele mai traduse (571 de limbi) cărţi din lume după Biblie.