Philae, robotul instalat pe o cometă, s-a trezit: "Bună, Pământ! Mă auzi?"
Robotul Philae, instalat anul trecut în iarnă pe cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, s-a trezit sâmbătă noapte și i-a contactat pe oamenii de șltiință de pe Terra. "Bună, Pământ! Mă auzi?", a transmis robotul, potrivit lui Jean-Yves Le Gall, președintele CNES - Agenţia Spaţială Franceză.
Philae "s-a trezit complet", a anunţat Jean-Yves Le Gall, directorul CNES (Centre National d'Etudes Spatiales), care a dezvăluit, de asemenea, faptul că agenţia spaţială franceză a realizat, ieri, un al doilea contact cu robotul spaţial european. Contactul a avut loc "în urmă cu câteva zeci de minute", a declarat Jean-Yves Le Gall pentru postul de televiziune France 2, la ora locală 07.40 (08.40 ora României, n.r.). Cometa 67P /Churyumov-Gerasimenko, cunoscută şi sub diminutivul "Ciuri", pe care robotul european s-a plasat la sfârşitul anului 2014, "este în plină efervescenţă, cu jeturi de gaze, jeturi de praf şi, graţie lui Philae, putem să vedem toate acestea în direct", a adăugat Jean-Yves Le Gall. "Este o premieră în istoria omenirii", a adăugat directorul CNES, care consideră că misiunea robotului Philae reprezintă "cea mai importantă experienţă spaţială din primii 30 de ani ai secolului al XXI-lea".
Pe 12 noiembrie 2014, robotul Philae s-a plasat cu succes pe nucleul cometei Churyumov-Gerasimenko, realizând astfel o premieră în istoria spaţială, după cum a anunţat atunci ESA. Micul robot Philae, pasager la bordul sondei spaţiale Rosetta timp de zece ani, a atins suprafaţa cometei Ciuri după o coborâre liberă de şapte ore, la peste 510 milioane de kilometri de Terra. După câteva "sărituri" pe suprafaţa cometei, Philae a ajuns într-o zonă umbroasă, lucru care a împiedicat panourile solare să încarce bateriile şi să permită robotului să îşi continue munca de cercetare. Astfel, în 15 noiembrie, Philae a început să hiberneze. De atunci, cometa a început să se apropie de Soare şi Philae a reuşit să îşi încarce bateriile şi să se "trezească", potrivit BBC. Pe blogul său, ESA a anunţat că Philae a reuşit să contacteze Pământul, prin intermediul sondei spaţiale Rosetta, pentru 85 de secunde. Acesta este primul contact realizat de Philae de când a intrat în hibernare, în luna noiembrie.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.