Cu câteva săptămâni înainte de redeschiderea catedralei Notre-Dame din Paris, reconstruită după incendiul care a devastat în 2019 edificiul, unul dintre cele mai vizitate din capitala Franţei, ideea taxării turiştilor la intrare a fost lansată joi de ministrul Culturii din Franţa, Rachida Dati, relatează AFP.

 

„Cu doar 5 euro pe vizitator, am încasa 75 de milioane de euro pe an. Astfel, Notre-Dame din Paris ar salva toate bisericile din Paris şi din Franţa. Ar fi un simbol magnific", a explicat ministrul în coloanele cotidianului Le Figaro.

„Peste tot în Europa, accesul la cele mai remarcabile clădiri religioase este plătit", a subliniat Dati, care este şi primar al arondismentului 7. Ea a precizat că „a propus o idee simplă Arhiepiscopului Parisului - să stabilească un tarif simbolic pentru toate vizitele turistice la Notre-Dame şi să dedice aceşti bani în întregime unui plan major de salvgardare a patrimoniului religios".

Catedrala urmează să se redeschidă pe 7 decembrie, după cinci ani de reconstrucţie colosală, în urma incendiului care a devastat-o în 2019.

„Notre-Dame ne-a trezit atenţia asupra patrimoniului religios, care aparţine tuturor francezilor, indiferent de confesiunea lor" şi care se degradează, a adăugat aceasta.

În acest interviu, ministrul se pronunţă, de asemenea, în favoarea ajustării tarifelor pentru vizitarea monumentelor naţionale şi a muzeelor începând din 2026. „Este, spre exemplu, normal ca un vizitator francez să plătească acelaşi preţ pentru intrarea la Luvru ca un vizitator brazilian sau un chinez?", a întrebat ministrul. Dati doreşte „ca vizitatorii din afara UE să plătească mai mult pentru biletul de intrare şi ca acest supliment să finanţeze renovarea patrimoniului naţional".

„Francezii nu trebuie să plătească totul, singuri", a adăugat ministrul.

Muzeul Luvru a primit în 2023 un total de 8,9 milioane de vizitatori (+14% comparativ cu 2022). Aproximativ 68% erau turişti străini şi 32% vizitatori francezi. La începutul anului 2024, tariful de intrare la cel mai mare muzeu din lume a crescut la 22 de euro, după ce timp de mai mulţi ani a fost 17 euro.