Cercetătorii au dezvăluit primul ceas nuclear din lume, un dispozitiv cu o precizie uluitoare de 99,9999999%, care promite să revoluționeze domenii precum navigația GPS și fizica fundamentală, informează Study Finds.

 

Dezvoltat printr-o colaborare între institutul JILA din Statele Unite și Universitatea de Tehnologie din Viena, ceasul folosește proprietățile unice ale unui atom de thorium-229 pentru a măsura timpul cu o precizie de neegalat.

Acest ceas nuclear, descris recent în revista Nature, reprezintă un salt major în cronometrarea de înaltă precizie. Spre deosebire de ceasurile atomice actuale, care folosesc tranzițiile energetice din învelișul electronic al unui atom, noul ceas utilizează tranzițiile din nucleul atomic însuși, oferind o stabilitate și o precizie mult mai mari.

Thorsten Schumm, cercetător la TU Wien, a explicat că dacă acest ceas ar funcționa pe întreaga durată a universului - aproximativ 13,8 miliarde de ani – ar avea o abatere de numai 0,02 secunde.

Precizia obținută în acest experiment este uluitoare. Echipa de cercetători de la JILA susține că măsurătorile arată că ceasul este de un milion de ori mai precisă decât cele anterioare. Acest nivel de precizie este similar cu măsurarea distanței dintre New York și Los Angeles (4.500 km) cu o precizie de un fir de păr uman.