Soluţie pentru conservarea ruinelor antice de la Pompei - O turmă de oi salvatoare
O turmă de oi îi ajută pe arheologii care asigură conservarea ruinelor antice din Pompei, oraşul roman ce a fost acoperit sub mai mulţi metri de cenuşă şi lavă vulcanică după erupţia catastrofală a vulcanului Vezuviu din anul 79 e.n..
Arheologii au excavat doar aproximativ două treimi din suprafaţa de 66 de hectare a sitului antic Pompei după ce aceste operaţiuni au fost începute în urmă cu 250 de ani. Conservarea secţiunilor neexplorate din oraşul antic roman împotriva eroziunii provocate de vreme şi de natură reprezintă o prioritate pentru administratorii sitului.
„Dacă iarba și alte plante cresc pe zidurile și casele antice, aceasta este o problemă. Așa că încercăm să avem o abordare sustenabilă a întregului mediu pentru a evita, de asemenea, să folosim substanțe, apoi să evităm să creștem plante, să avem plante care cresc pe ziduri și ruine", a declarat Gabriel Zuchtriegel, directorul Parcului Arheologic Pompei, potrivit Reuters.
Turma de 150 de oi a fost trimisă în Regio V, secțiunea nordică a orașului, unde dealurile acoperite cu iarbă găzduiesc ruinele unor case şi magazine din Antichitate. Zuchtriegel a declarat că inițiativa privind oile ajută la economisirea de bani și la conservarea peisajului.
Regio V este în continuare o zonă interzisă pentru milioanele de vizitatori care vin în Pompei în fiecare an, dar, în cadrul eforturilor de conservare depuse în ultimii ani, administratorii parcului au început noi săpături în acel perimetru. Printre descoperirile spectaculoase făcute după anul 2018 se află fresce în culori vii, un magazin de gustări şi schelete fosilizate ale unor oameni care au murit în urma erupţiei vulcanice din anul 79 e.n. Gabriel Zuchtriegel a spus că iniţiativa ce a vizat aducerea turmei de oi nu contribuie la eforturile de reducere a emisiilor de carbon, ci la realizarea unor economii şi la conservarea peisajului. "Oile reprezintă, de asemenea, un element care ne ajută să ne facem o idee despre felul în care arăta Pompei atunci când a fost redescoperit. Aici erau păduri, podgorii, oi, care alcătuiau acel tip de peisaj rural în centrul căruia se afla Pompei", a adăugat directorul parcului arheologic.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.