Statui uriașe ale unor supereroi din filme, realizate din metal, au fost expuse recent în Asia alături de reprezentări ale lui Buddha. Această viziune surprinzătoare este oferită vizitatorilor de templele budiste din Thailanda, care se orientează spre modernitate pentru a ieși în evidență în peisajul religios din această țară.

 

Este cazul templului Wat Ta Kien, situat la o oră de Bangkok, unde sunt expuse statui monumentale ale unor personaje din franciza cinematografică „Transformers”. În aceelași templu poate fi văzută și statuia unui zeu local, Garuda, care ține între mâini un telefon mobil. „Templul a cumpărat cinci statui din „Transformers” și le-a instalat în fața templului, pentru copiii care vor să se joace cu ele și pentru adulții care vor să facă fotografii”, a explicat pentru AFP Pra Vichien, unul dintre administratorii religioși ai edificiului.

El i-a asigurat pe credincioși că acest amestec de genuri nu reprezintă o problemă, iar statuile „Transformers” au doar o vocație recreațională.

Însă anumite voci din Thailanda au criticat această concepție adeseori mercantilă a budismului, care a intrat în contact cu societatea de consum, prin intermediul unor călugări care sunt mai interesați de donații decât de meditație. Statuile „Transformers” provin din atelierul unui artist thailandez, Pairoj Thanomwong, care se bucură de un anumit succes și în străinătate, în special în Europa, grație unor statui metalice monumentale. Deocamdată, el a furnizat deja statui cu supereroi mai multor temple din Thailanda, mai ales în provincia Ayutthaya din centrul țării, dar și unui centru de meditație din provincia Chiang Rai din nordul Thailandei. Artistul, care este budist, nu vede nicio problemă în expunerea creațiilor sale profane în incinta unor temple tradiționale. „Ei le plasează în fața templelor, pentru a-i atrage pe copii”, a explicat artistul thailandez. În copilărie, Pairoj Tahnomwong era un colecționar avid de figurine ale eroilor din benzi desenate, precum Hulk și Spiderman. Inspirându-se din acele jucării, artistul a realizat versiuni monumentale din metal. Mândru de succesul lui, artistul, în vârstă de 43 de ani, se află în fruntea unei echipe de sudori care transformă carcase din metal în statui înalte de câțiva metri, ale căror prețuri de vânzare nu au fost însă dezvăluite. În atelierul lui, situat într-o regiune rurală din provincia Ang Thong, la 100 de kilometri de Bangkok, aproape 90% din metalul utilizat provine din reciclare. Cele mai multe dintre comenzi vin din străinătate: statuile lui Pairoj sunt foarte populare în Germania și Polonia. „Între 80% și 90% dintre ele sunt trimise în străinătate, cele mai multe în Europa”, explică acest artist metalurgist. În Asia, creațiile lui ajung de obicei în Taiwan, Coreea de Sud și Japonia.