Mașinile care trec pe DN 67, între Horezu și Târgu Jiu, prin dreptul pădurii colorate a artistului plastic Mihai Țopescu, fie se opresc, fie se întorc din drum pentru ca oamenii să se uite și să se plimbe prin pădurea colorată. Ce-i aceea o pădure colorată?

 

Nici mai mult, nici mai puțin decât spune enunțul: o alcătuire de copaci pe care un artist plastic, Mihai Țopescu, i-a colorat de jos și până sus, până unde a putut ajunge. Cu scări, cu bidinele, cu vopsea care să nu dăuneze copacilor, cu ajutorul altor plasticieni, cu ajutorul voluntarilor, cu ajutorul lui Dumnezeu. De ce? Am mers să vedem și să aflăm – de ce ar colora cineva o pădure?

 

Reporter:

De ce? - l-am întrebat pe artistul Mihai Țopescu.

Mihai Țopescu: Arta, am spus, nu oferă răspunsuri, arta pune întrebări.

Rep: Ce ar trebui să mă întreb?

M.Ț.: Plimbă-te prin pădure și află singur…

Mă plimb prin pădurea colorată a lui Mihai Țopescu, mă plimb printre copacii colorați și o mulțime de oameni care asta fac și ei, se plimbă. Și printre cei care se plimbă prin pădurea colorată sunt și români, dar și turiști străini, din Israel, Germania sau Letonia, după plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor. Fac fotografii, fascinați. „Ce-i asta?”, mă întreabă. „O pădure, spun, o pădure colorată. Voi aveți așa păduri colorate? Ei bine, noi avem. E drept că nu prea mai avem păduri, dar avem, uite, o pădure colorată”.

Rep: Toată lucrarea dumneavoastră artistică este ciclică, este dedicată unor teme.

M.Ț.: Așa este. Aceasta, pădurea colorată, este prima ușă pe care o deschid către o temă nouă – aceea a Înălțării. Suntem, aici, printre copaci-coloane.

Rep.: Coloanele unui templu neconstruit? Coloanele unui templu natural?

M.Ț.: Un templu al naturii. Uite, oamenii se opresc aici și se plimbă printre coloanele lui.

Rep.: Eu văd o, să-i spun, colaborare între regnuri.

M.Ț.: Suntem făcuți de aceeași "mână". Am cam uitat asta… Pădurea colorată de mine la Baia de Fier, în Gorj, este un prim pas: voi declina și voi dezvolta acest proiect în foruri publice și în spații muzeale. Sper să izbutesc.

Rep.: Ce să izbutiți?

M.Ț.: Să te întreb, să te fac să te întrebi.

Ok. Un artist plastic a vopsit niște copaci. Interesant. Dar cine este Mihai Țopescu? Pentru că mă simțeam nesigur și singur, totodată, pentru a mă înfățișa pădurii colorate a lui Mihai Țopescu, l-am rugat pe criticul de artă și curatorul Adrian Buga să mă însoțească. Și bine am făcut, pentru că mi-a spus așa:

Adrian Buga: „Oriunde lucrează, Mihai Țopescu intră într-un contact strâns cu spiritul locului. În pădurea din Poienari, județul Gorj, spiritul locului este prezent prin lumină și culoare. Spectrul cromatic, gândit de ani buni de Mihai Țopescu, este profund religios prin trăire. Înainte de naștere, pădurea colorată a fost ruptă din retina artistului printr-o contemplare neobosită a eternităţii. Locul astfel schimbat devine o imagine ridicată la valoare de simţire vizuală, atât prin înţelegerea zonei de pelerinaj, cât şi prin căldura nouă, emanată din tihna netulburată a locului.

Artistul lasă privitorului libertatea de a parcurge, înăuntru, bogăţia pădurii unde totul se schimbă la fiecare pas și la fiecare ochi. Pădurea tace, iar copacii se bucură plini de culoare. Sub cupola cerului şi a murmurului cromatic se aud chemări la reculegere. Între cer și pământ apare această catedrală cromatică în care ne putem plimba în voie.

În pădurea colorată suntem prezenţi într-o comuniune dublă: una de ridicare spre un zenit simbolic omniprezent din Grădina Maicii Domnului, iar alta de reflectare lăuntrică, de vizitare a grădinii propriului nostru suflet.

Parcurgem, la fiecare privire, o filă de jurnal vizual, un jurnal al pădurii, al copacilor, al văzduhului privit. Pădurea ne permite o privire în sus, nu în vidul cotidian, unde totul este gri, ci în plinul înaltului, când plutim spre "celălalt tărâm".

Lui Mihai Țopescu îi sunt dragi valorile şi locurile satului, morala bătrânească; într-o dimensiune a înaltului, tradiţia pentru el înseamnă statornicie, dar şi mişcare. În felul acesta ia toată căldura și focul sticlei și le pune alchimic în noi prin spiritul pădurii metamorfozate.

Pădurea este întrupată! Artistul ne încarcă cu toate trăirile lui, iar natura, din care Mihai Țopescu își făurește realul, ne cheamă în Templul său. Aici, în templul plin de coloane colorate, urcăm în liniștea unei sâmbete neîncepute”.

Pădurea colorată a lui Mihai Țopescu vă va invita să trageți pe dreapta, la Baia de Fier, în Gorj. Vă sugerez să vă opriți și să vă cățărați pe culorile copacilor. Pe culorile lor, nu pe ei – încercați, merită.