Tratamentele medicale împotriva obezităţii - O nouă eră, dar şi întrebări
Tratamente menite să trateze diabetul care acţionează şi împotriva obezităţii: gestionarea acestei boli cronice, un flagel global al sănătăţii publice, intră într-o noua eră, dar există numeroase apeluri la prudenţă în ceea ce priveşte utilizarea abuzivă a acestor tratamente, relatează AFP.
Aceste medicamente imită un hormon secretat de intestine (GLP-1) care acţionează asupra pancreasului pentru a favoriza secreţia de insulină şi care transmite un semnal de saţietate creierului după ingerarea de alimente.
Mai multe medicamente pe bază de GLP-1 sunt astfel indicate în tratamentul obezităţii sau supraponderalităţii cu factori de comorbiditate.
„Observăm efecte în ceea ce priveşte pierderea în greutate pe care nu le-am mai văzut până acum în comparaţie cu alte medicamente şi care se pot apropia de chirurgia obezităţii", a afirmat Karine Clément, profesor în nutriţie la Spitalul Pitié-Salpétričre şi directoare a unităţii de cercetare privind Nutriţia şi Obezitatea la Inserm.
„Este o schimbare reală în îngrijire", dar „în niciun caz nu vindecă boala": întreruperea tratamentului determină luarea în greutate, a subliniat ea.
„O adevărată mică revoluţie farmaceutică şi societală", afirmă economistul pe probleme de sănătate Frédéric Bizard, îndemnând totuşi la prudenţă, ca în cazul oricărui tratament nou.
Aceste proprietăţi de slăbire sunt afişate de vedete şi influenceri pe reţelele de socializare, creând o adevărată nebunie pentru aceste medicamente văzute de public drept cea mai eficientă modalitate de a slăbi câteva kilograme.
Prin urmare, avem o utilizare greşită a anumitor molecule GLP-1, cum ar fi semaglutida utilizată în medicamentul antidiabetic Ozempic al laboratorului danez Novo Nordisk.
O prezenţă importantă pe piaţa luptei împotriva diabetului, Novo Nordisk a anunţat joi o nouă investiţie de 2,1 miliarde de euro într-un grup de producţie de antidiabetice la sud-vest de Paris, în Franţa.
Autorităţile sanitare avertizează în mod constant că medicamentele, esenţiale pentru diabetici, se pot epuiza.
Federaţia Mondială împotriva Obezităţii estimează că obezitatea (indice de masă corporală mai mare de 30 kg/m2) va afecta aproape două miliarde de oameni până în 2035.
În industrie se pregătesc şi alte soluţii. „În următorii ani, vom vedea combinaţii de doi sau trei hormoni", a afirmat profesorul Clément.
La Lyon, biotehnologia Adocia dezvoltă o insulină combinată cu amilină pentru a „înlocui o insulină care duce la îngrăşare cu o insulină care duce la pierdere în greutate" pentru persoanele cu diabet de tip 1.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.