Un portret a fost descoperit sub suprafața unei capodopere a lui Tițian - Ascuns timp de secole
Cercetătorii din Cipru au descoperit un portret ascuns care a rămas nedetectat timp de secole sub suprafața unei picturi în ulei din 1570 a maestrului renascentist Tițian, iar o redare a acelei lucrări misterioase este de acum expusă în orașul Limassol, informează Reuters.
Lucrarea recent descoperită prezintă un bărbat neidentificat cu o mustață subțire, care ține o pană într-o mână și stă lângă un teanc de hârtii sau cărți - o imagine prozaică în comparație cu scena lui Isus Hristos, legat și purtând o coroană de spini, pe care Tițian a pictat-o ulterior peste acel portret inițial.
Tabloul „deține un secret, iar secretul este că există, necunoscută până acum, o pictură dedesubt”, a declarat profesorul Nikolas Bakirtzis, care conduce o echipă de la Cyprus Institute (CyI), o organizație non-profit din sectorul educației.
Opera de artă finalizată, intitulată „Ecce Homo” - care înseamnă „Iată, Omul” - îl arată pe Isus stând lângă Pilat din Pont, care a prezidat ultimele etape ale procesului lui Isus înainte ca acesta să fie crucificat. Pictura era pregătită pentru conservare în momentul în care cercetătorii au plasat-o sub microscop și au observat pigmenți diferiți în crachelura tabloului, acel tipar de crăpături fine care se formează pe suprafața picturilor vechi.
„A fost ca și cum aș fi descoperit un puzzle”, a declarat Nikolas Bakirtzis.
Folosind o combinație de tehnici imagistice și analitice neinvazive, cercetătorii de la Laboratoarele de caracterizare a artei Andreas Pittas (APAC) din cadrul CyI au reconstituit complet acel portretul ascuns sub straturile de vopsea ale picturii finale. Pe baza imaginilor cu raze X, experții au creat apoi o pictură în ulei care reproduce portretul bărbatului din lucrarea inițială.
„Este în mod clar portretul unui bancher, al unui avocat, al unui profesionist prezentat în spațiul său de lucru”, a declarat Nikolas Bakirtzis, istoric de artă și de arhitectură, care este director la APAC.
O expoziție dedicată picturii „Ecce Homo” a lui Tițian și lucrării care redă portretul ascuns a fost inaugurată în Limassol la sfârșitul lunii ianuarie și va dura până pe 10 martie.
Tițian, născut în 1488 și al cărui nume era Tiziano Vecellio, a realizat alături de atelierul său din Veneția sute de picturi până la moartea sa în 1576.
Cercetătorii știu deja de mai multă vreme că artistul renascentist reutiliza uneori pânzele unor lucrări parțial terminate. În acest caz, a fost vorba despre un portret complet, pe care Tițian l-a răsturnat cu susul în jos și a pictat deasupra lui lucrarea intitulată „Ecce Homo”.
„Nu am cunoștință de niciun caz în care să putem cartografia cu siguranță pictura directă a unei compoziții peste una anterioară”, a declarat Nikolas Bakirtzis. El crede că Tițian a folosit elemente ale picturii anterioare pentru cea nouă, inclusiv folosirea maxilarului bărbatului din portretul inițial pentru a contura frânghiile care îi leagă încheieturile lui Hristos în tabloul final.
„Acest lucru arată talentul unui artist încrezător. Liderul, șeful atelierului, Tițian însuși ... Și de aceea această versiune a tabloului Ecce Homo este cea care păstrează măiestria artistică a lui Tițian”, a mai spus expertul din Cipru.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.