Agenții pentru protecția mediului a demarat ieri procesul de eutanasiere a 90 de delfini eșuați pe o plajă din Tasmania, Australia, au anunțat aceștia după eșecul tentativei de readucere în larg a cetaceelor, informează AFP.

Un număr total de 157 de delfini au eșuat în decursul a 48 de ore în apropiere de Arthur River, o localitate puțin populată din nord-vestul Tasmaniei, insulă situată în sud-estul Australiei. Potrivit Departamentului local de mediu, ar fi vorba despre un banc de false orci, delfini prădători de talie mare. Doar 90 dintre aceste exemplare erau în viață miercuri după-amiază, potrivit aceleiași surse.

Potrivit imaginilor difuzate de autorități, zeci de delfini de un negru strălucitor pot fi văzuți întinși pe nisip de-a lungul unei plaje, în timpul refluxului.

În urma unei expertize veterinare, „am luat decizia eutanasierii animalelor”, a declarat pentru presă Shelley Graham, o agentă pentru protecția faunei sălbatice.

Încercările de readucere în larg a delfinilor, care pot cântări mai mult de o tonă fiecare, au eșuat, a spus biologul Kris Carlyon.

„Este probabil locul cel mai dificil pe care l-am văzut în 16 ani de experiență în acest domeniu în Tasmania. Este extrem de izolat, accesul este extrem de dificil. Am depus toate eforturile în această dimineață, dar am rămas fără opțiuni pentru a-i trimite cu succes în larg”, a explicat Carlyon.

„Eutanasierea unui animal de o asemenea talie nu este un exercițiu simplu”, a recunoscut el. Anterior, Departamentul local pentru mediu a vorbit despre „condițiile oceanice și despre dificultatea de a transporta un echipament specializat în acest loc izolat”.

Eșuări masive ale unor cetacee sunt constatate din ce în ce mai frecvent în diverse locuri de pe glob, un fenomen ale cărui cauze nu au fost stabilite științific până în această zi, dar care ar putea avea legătură cu activitățile umane.

 

Numărătoare inversă

În Australia, zeci de balene-pilot au eșuat pe o plajă din extremitatea sud-vestică a țării în aprilie anul trecut. 

„În momentul când (un cetaceu) eșuează, se declanșează numărătoarea inversă”, a explicat specialista în viață marină Vanessa Pirotta. „Nu înțelegem încă de ce eșuează (cetaceele)”, a adăugat ea.

„Tasmania s-a dovedit un punct fierbinte în ceea ce privește astfel de eșuări în masă. Poate este vorba despre situația sa geografică, care face dificilă navigarea în jurul ei”, a spus experta.

„Deseori nu lămurim cauza fundamentală” a acestui fenomen, a precizat Kris Carlyon. Aceste animale „au cu adevărat legături sociale puternice. Un specimen dezorientat poate atrage și altele către țărm”, a mai spus el.

Potrivit lui Brendon Clark, un agent local pentru protecția faunei sălbatice, aceste animale sunt primele care eșuează în această parte a Tasmaniei în ultimii 50 de ani.

Aceste orci false pot atinge lungimi de până la șase metri. Asemenea altor delfini, aceste cetacee, denumite și false balene ucigașe, sunt animale gregare, care formează deseori bancuri alcătuite din 50 sau mai mulți indivizi.