Ziua Internațională a Ciocolatei - Controverse... cu dulcegării
Orice zi este bună pentru a sărbători dulciurile care îți plac, iar, când este vorba despre ciocolată, gurmanzii nu se pun ușor de acord, astfel că unii aniversează deliciile energizante pe bază de cacao pe 13 septembrie, alții mențin tradiția pe 7 iulie.
O bună parte dintre cei care își doresc să marcheze Ziua Internațională a Ciocolatei citează nu doar data de 7 iulie, ci și anul 1550, când ciocolata ar fi fost introdusă în Europa. Asociația Națională a Cofetarilor din Statele Unite ale Americii, în schimb, a preferat, în ultimii ani, să declare ca Zi Internațională a Ciocolatei data de 13 septembrie.
Cert este că ciocolata nu avea cum să fie cunoscută europenilor mai devreme de secolul al XVI-lea, pentru că boabele de cacao erau folosite doar de azteci și de populația maya. Primii au impus chiar taxe pe care să le primească de pe teritoriile cucerite în boabe de cacao. Chiar și numele vine din limba vorbită de azteci, unde exista cuvântul xocolātl.
Potrivit arheologilor, locuitorii din cele două Americi cultivau cacao încă din anul 1250 înaintea erei noastre. Și bătura pe care o preparau din boabe de cacao se numea tot xocolātl și nu semăna prea tare cu ceea ce obișnuim să numim ciocolată în zilele noastre. Era amară (acesta este și sensul cuvântului „xococ” din limba vorbită de azteci), uneori era obținută prin fermentare, aztecii o consumau în scop ritual, la nunți și la alte ceremonii, considerând boabele de cacao un dar al lui Quetzalcoatl, zeul suprem cunoscut și sub numele de Șarpele cu Pene.
În 1828, un olandez a inventat un proces automatizat de extragere a untului de cacao care a dus la scăderea prețului pentru boabe și la o creștere a calității. Abia la jumătatea secolului al XIX-lea, cofetarii britanici au combinat untul de cacao cu zahăr și lichior de cocolată, realizând varianta solidă a produsului. Prima tabletă de ciocolată este înregistrată în dreptul companiei Cadbury în 1849, iar elvețianul Daniel Peter este creditat cu inventarea ciocolatei cu lapte, în 1875.
În prezent, două treimi din producția mondială de cacao vine din vestul Africii, cel mai mare producător fiind Coasta de Fildeș, recoltarea ei rămânând în multe locuri legată de probleme moștenite din vremea colonialismului.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.