Liderii filialelor judeţene ale UDMR, PNL şi PSD nu au reuşit să-şi convingă consilierii să o susţină pe Rozalia Biro pentru funcţia de primar interimar al Oradiei. Timp de patru ore, procedura de vot a fost blocată din cauza şicanelor dintre consilierii PD şi UDMR. Dacă până acum nu aveau nicio problemă să sară peste prevederile legale, în şedinţele de ieri s-au folosit de toate tertipurile pentru a tergiversa votarea. După două şedinţe extraordinare ale Consiliului Local Oradea, desfăşurate ieri la interval de câteva minute una după alta, viceprimarul PD Mihai Groza a fost desemnat să preia atribuţiile de primar pentru o perioadă de şase luni, până la alegerile locale din vara anului viitor. Acesta a obţinut 14 voturi, în timp ce contracandidata sa s-a bazat doar pe sprijinul a 13 consilieri. Cu toate că, potrivit înţelegerii dintre conducerile UDMR, PNL şi PSD, Biro ar fi trebuit să primească 15 voturi, doi dintre aleşii locali, Silvia Suciu şi Ioan Mintaş, ambii social-democraţi, au decis să nu respecte linia partidului şi să treacă în tabăra lui Groza. Atât Suciu, cât şi Mintaş riscă să fie suspendaţi din PSD.

 

Ca la uşa cortului

Dacă până acum nu aveau nicio problemă să sară peste prevederile legale, în şedinţele de ieri s-au folosit de toate tertipurile pentru a tergiversa votarea. De asemenea, şedinţa a fost bruiată de aplaudacii aduşi de PD în sala de şedinţe, dar şi de funcţionarii Primăriei, în majoritate simpatizanţi ai lui Groza. Prima şedinţă extraordinară a fost presărată cu numeroase ieşiri necontrolate ale consilierilor PD la adresa preşedintelui de şedinţă, liberalul Petru Lezeu. Astfel, Mircea Matei, în unul din multele momente de iritare, a ameninţat că-l bate pe Lezeu. "Sunteţi obraznic! Vă iau de ciuf de nu vă vedeţi. Nu vă este ruşine?", s-a adresat Matei preşedintelui de şedinţă, într-un acces de mânie, răsturnând scaunul. De altfel, democraţii au propus de două ori înlocuirea lui Lezeu la coordonarea şedinţei.

Cu o floare nu se face primăvară
La ora 12.00, Sala "Traian Moşoiu" a Primăriei Oradea s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru numărul mare de politicieni, funcţionari şi ziarişti, veniţi să asiste la cea de-a treia şedinţă extraordinară a CLO, convocată pentru desemnarea primarului interimar al Oradiei. Neînţelegerile au început imediat, democraţii contestând introducerea pe ordinea de zi a validării noului consilier local al PSD, Ioan Judea, înlocuitorul lui Ovidiu Copil, care, în urmă cu cinci zile, şi-a dat demisia din CLO, refuzând să respecte decizia PSD Bihor de a o susţine pe Rozalia Biro. Cu toate acestea, Judea a depus jurământul, numărul consilierilor redevenind la 27. După alte certuri legate de modul de votare (în cabina de vot sau la vedere), dar şi de constituirea comisiei de numărare şi validare a voturilor, care au durat mai bine de o oră, consilierii au primit buletinele pe care erau trecute numele celor doi viceprimari. Din comisie făceau parte Nicuşor Lepădatu - PD, Iulius Delorean - UDMR, Silvia Suciu - PSD, Adrian Sere - PNL şi Mihai Drecin - PRM.

Urna scapă turma
Luându-şi în primire buletinele de vot, consilierii UDMR, PSD (cu excepţia Silviei Suciu) şi PNL (cu excepţia lui Lezeu, încă preşedinte de şedinţă) s-au retras în biroul viceprimarului Rozalia Biro împreună cu liderii lor de partid: Popa, Bar, Kiss. În spatele uşilor închise, departe de privirile indiscrete ale jurnaliştilor, au avut loc discuţii aprinse, în timpul cărora s-au adus acuze grave unora dintre consilieri. La un moment dat, printre strigăte, s-a auzit şi vocea lui Mihai Bar, care-şi acuza consilierii că sunt trădători. Conştienţi că discuţia ar putea ajunge la urechile presei, preşedintele executiv al UDMR, Szabo Odon, a fost delegat să blocheze accesul jurnaliştilor la "sala de consiliu". În acest timp, consilierii PD şi PRM, la care s-au adăugat Silvia Suciu şi Petru Lezeu, şi-au exprimat votul. După mai multe minute de aşteptare, constatând lipsa colegilor, democraţii au sugerat deschiderea urnei, fără să-i mai aştepte pe ceilalţi să voteze. Propunerea a fost însuşită imediat de cei trei membri ai comisiei prezenţi în sală: Silvia Suciu, Mihai Drecin şi Nicuşor Lepădatu, care au desigilat urna şi au numărat voturile. Potrivit acestora, 13 voturi erau pentru Mihai Groza, unul singur, al lui Lezeu, pentru Biro. La întoarcerea celorlalţi consilieri în sală, aceştia au constatat că voturile erau deja numărate, motiv pentru care au cerut anularea votului şi convocarea unei noi şedinţe extraordinare peste câteva zile. Democraţii au propus însă ca şedinţa să fie convocată "de îndată", mai exact în cinci minute. Propunerea lor a avut câştig de cauză. Totodată, consilierii PD au reuşit să schimbe preşedintele de şedinţă, înlocuitorul lui Lezeu urmând să fie stabilit în următoarea şedinţă.

În pat cu duşmanul
Constatând că nu se pot baza pe voturile a doi dintre consilierii PSD, liderii politici au realizat înfrângerea coaliţiei, motiv pentru care Popa şi Kiss au părăsit şedinţa. "Am încercat o chestiune, dar nu s-a putut. Dacă nu am fi încercat să obţinem postul de primar am fi fost condamnaţi. Unii dintre consilieri au înţeles să voteze în interes personal şi nu în funcţie de interesul partidului din care fac parte", a declarat Alexandru Kiss, înainte de a părăsi clădirea Primăriei. La rândul său, Szabo Odon a afirmat că voturile unora dintre consilieri au fost cumpărate. Totodată, el i-a cerut lui Mihai Bar să-i excludă din partid pe cei care nu au votat aşa cum trebuie. Pauza dintre cele două şedinţe s-a dovedit a fi plină de tensiune, Bar încercând să-şi convingă consilierii să urmeze linia de partid. Din cauza presiunilor exercitate asupra sa, Silvia Suciu s-a văzut nevoită să-şi găsească refugiul în rândul PD, partid care, până nu demult, lua în derâdere toate propunerile cu care venea în timpul şedinţelor. Atât Suciu, cât şi Mintaş au fost ameninţaţi de Bar cu excluderea din partid. Nici liderul PSD Bihor nu a scăpat de agresiuni, Bar fiind abordat violent de unul dintre directorii adjuncţi ai Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei, Dan Gherdan.

Zarurile au fost aruncate
În jurul orei 14.30, a început cea de-a doua şedinţă extraordinară de ieri. Deşi aceasta a fost mult mai calmă decât prima, zarurile fiind deja aruncate, au mai existat contre între democraţi şi udemerişti. Astfel, pentru ca circul să fie complet, consilierii au cerut ca noul preşedinte de şedinţă să fie ales prin vot secret. Cu 15 voturi pentru, consilierul desemnat să conducă şedinţa a fost social-democrata Silvia Suciu, propusă de democraţi. A doua rundă de vot a decurs fără incidente, consilierii votând secret în cabina amenajată în sala de şedinţă. Numărătoarea voturilor i-a dat câştig de cauză lui Mihai Groza, cu 14 voturi, faţă de numai 13 ale lui Biro, spre satisfacţia atât a democraţilor prezenţi în număr mare în sală, dar şi a directorilor şi funcţionarilor din Primărie, care au aplaudat furtunos. Trebuie precizat că directorii şi directorii adjuncţi ai Primăriei riscau, prin venirea Rozaliei Biro, să-şi piardă funcţiile. "A fost o competiţie care a fost câştigată de domnul Mihai Groza. Este absolut normal să ne supunem voinţei consilierilor. Important e să lucrăm mai departe pentru interesul orădenilor. Aş fi dorit să nu se întâmple ce s-a întâmplat azi (marţi - n.r.) în Sala Mare a Primăriei, pentru că orădenii merită altceva decât acest spectacol", a declarat Biro, după aflarea rezultatului votului. La rândul său, Mihai Groza a ţinut să le mulţumească celor care l-au susţinut. "Voi fi primar interimar pentru toţi orădenii, indiferent de etnie. Mulţumesc celor care au votat aşa cum i-a îndemnat conştiinţa, fără a se supune presiunilor unor grupuri de interese", a spus reprezentantul PD.


Scandalul nu s-a încheiat. Aleşii locali mai trebuie să decidă cine va prelua atribuţiile lui Groza. Privirile sunt îndreptate, în primul rând, spre Suciu şi Mintaş, cei care, prin votul lor, au contribuit decisiv la desemnarea unui primar interimar PD. Însă cei doi ar putea fi excluşi din partid, pierzându-şi astfel calitatea de consilier.