Agenda politică
Nici o sesiune fără moţiune
PSD va introduce moţiune de cenzură privind pachetul de legi pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament, dacă Executivul nu va ţine cont de amendamentele de fond propuse de social-democraţi, a anunţat, ieri, preşedintele PSD, Mircea Geoană, amintind că PSD are în vedere şi atacarea pachetului de legi la Curtea Constituţională, în situaţia în care moţiunea nu va trece de votul parlamentarilor. Moţiunea de cenzură se depune în termen de trei zile de la asumarea răspunderii Guvernului în Parlament şi poate fi adoptată cu votul majorităţii parlamentarilor. Dacă moţiunea trece, Guvernul este demis, iar dacă este respinsă, proectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.
"Paşaport pentru anticipate"
Preşedintele interimar al PD, Emil Boc, consideră că o moţiune de cenzură introdusă de PSD şi adoptată de Parlament ar reprezenta "un paşaport pentru alegeri anticipate". Boc a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că dacă PSD va iniţia o astfel de moţiune împotriva pachetului de legi ale proprietăţii şi justiţiei se va plasa definitiv "în curentul antireformist şi antieuropean din România". În opinia acestuia, PSD ar da un semn de maturitate dacă nu ar iniţia o astfel de moţiune.
PRM va vota moţiunea de cenzură
Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a anunţat că PRM va vota în favoarea moţiunii de cenzură pe care o va depune PSD cu prilejul asumării răspunderii de către Guvern. El a precizat, însă, că parlamentarii acestei formaţiuni politice nu vor semna moţiunea de cenzură, pentru ca numele lor să nu fie alături de cele ale unor "infractori". Senatorul Vadim Tudor califică drept neconstituţională intenţia Executivului de a-şi asuma răspunderea pe un pachet legislativ eterogen referitor la proprietate şi la justiţie.
Legea lustraţiei, în "maşina de vot"
PNL a depus la Parlament proiectul legii lustraţiei, care prevede limitarea temporară a accesului la unele funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist. Documentul, iniţiat de senatorul Adrian Cioroianu şi deputaţii Viorel Oancea, Eugen Nicolăescu şi de Mona Muscă, ministru al Culturii, îi vizează printre alţii pe foştii şefi ai PCR, pe cei care au lucrat în Securitate şi pe magistraţii regimului comunist. Persoanelor vizate de acest proiect de act normativ le este interzis să candideze, să fie alese sau numite în anumite funcţii publice, timp de zece ani de la intrarea în vigoare a legii.
Cosmin Guşă dă raportul
Preşedintele PIN, Cozmin Guşă, l-a acuzat, ieri, pe preşedintele Traian Băsescu că s-ar fi transformat dintr-un luptător împotriva "sistemului ticăloşit" într-un apărător al acestui sistem. Guşă a făcut public, într-o conferinţă de presă, un material intitulat "Raport despre preşedinte", care vizează primele şase luni de mandat ale şefului statului. Potrivit raportului, Băsescu ar fi "încălcat în mod grav şi repetat Constituţia, a acţionat sistematic împotriva bunei funcţionări a autorităţilor publice şi a învrăjbit puterile statului în vederea instituirii unui control discreţionar asupra lor".
Comentarii
Nu există nici un comentariu.