"Aştept votul uninominal cu nerăbdare"
Eurodeputatul independent Radu Ţîrle a anunţat că salută introducerea votului uninominal pentru alegerea deputaţilor şi senatorilor pentru Parlamentul României, dar consideră că acelaşi tip de scrutin s-ar fi impus şi pentru alegerea eurodeputaţilor. "Ar fi fost o bună ocazie pentru a verifica virtuţile votului uninominal cu ocazia alegerilor din 25 noiembrie, în loc să ascundem candidaţii care şi-au cumpărat locul pe listă în spatele referendumului pentru votul uninominal", a declarat Ţîrle, adăugând că, în anul 2000, când a candidat independent pentru Camera deputaţilor, a obţinut 14.000 de voturi, fiind aproape de a intra în Parlament. "Domnul Vasile Blaga, care a fost pe rând deputat, prefect, şef de vamă şi senator, a obţinut doar 6.000. Îl aşteptăm să vină să candideze din nou în Bihor, de această dată pe sistemul votului uninominal", declară Ţîrle.

"Universitatea Spiru Haret este un colos găunos"
Deputatul Paul Magheru a adresat o interpelare ministrului Educaţiei, Cristian Adomniţei, cu privire la Universitatea "Spiru Haret" din Bucureşti. Paul Magheru îl acuză pe rectorul Universităţii "Spiru Haret" că dezvoltă "o reţea deşănţată de filiale, specializări, forme de învăţământ cu frecvenţă redusă sau la distanţă, masterate, cu încălcarea grosolană a legislaţiei în vigoare". Magheru susţine că, la această oră, Universitatea "Spiru Haret" e un colos găunos, care la unele specializări şi forme de învăţământ eliberează diplome fără acoperire, iar candidaţii sunt ademeniţii cu taxe mici, multe examene se dau pe bază de referate şi lucrări scrise, expediate prin poştă. Parlamentarul bihorean îi solicită, printre altele, ministrului Educaţiei să precizeze câte filiale, facultăţi, specializări, cicluri, forme de învăţământ are Universitatea "Spiru Haret", precum şi câte dintre acestea sunt legal autorizate sau acreditate şi câte nu.

Vizită la românii din Castellon şi Valencia
Eurodeputatul independent Radu Ţîrle a efectuat, la sfârşitul lunii octombrie, o vizită în comunităţile româneşti din Castellon şi Valencia din Spania. Principalele probleme sesizate aici au fost cele legate de integrarea comunităţii de români în societatea spaniolă, organizarea comunităţii române aflate în Spania şi deschiderea unui Consulat român la Castellon. "Am fost din nou la Castellon şi Valencia pentru că în februarie le-am promis conaţionalilor din Spania că mă voi implica în rezolvarea problemelor lor. Am promisiuni ferme că până la sfârşitul anului se va deschide un Consulat român la Castellon", a precizat Radu Ţîrle.

PNŢCD speră să obţină trei posturi de europarlamentar
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Marius Popovici, locul trei pe lista PNŢCD pentru euroalegeri, s-a aflat sâmbătă la Oradea, unde s-a întâlnit cu membrii şi susţinătorii acestei formaţiuni politice. "Eu sunt responsabil cu partea de Vest a ţării în campania electorală", a precizat Popovici. Acesta a declarat că, în calitate de europarlamentar, ar dori să continue lobby-ul pozitiv pentru România la nivel european. De asemenea, candidatul PNŢCD a adăugat că va acţiona pentru implementarea proiectelor de protecţie a mediului, dar şi de energie neconvenţională şi regenerabilă, care aduc bunăstare şi un standard ridicat de viaţă. Ţinta PNŢCD la euroalegeri este de 7-8%, dacă prezenţa la vot va fi scăzută, iar electoratul stabil al formaţiunii se va duce la urne.

Ţîrle acuză PD de ipocrizie
Fostul democrat Radu Ţîrle acuză PD de ipocrizie în privinţa votului uninominal. În primul rând, pentru că "un partid care cultivă slugărnicia şi votul la comandă" nu poate fi interesat ca în Parlament să existe deputaţi sau senatori care au în spate votul cetăţenilor şi nu susţinerea "elefanţilor" de la conducerea partidului. "Samsarii de liste de candidaţi vor deveni istorie", susţine Ţîrle. În al doilea rând, pentru că, până nu demult, PD era un susţinător înfocat al proiectului de lege a votului uninominal promovat de Asociaţia Pro Democraţia, iar acum susţine un alt tip de vot uninominal numai pentru a avea o poziţie contrară Guvernului.

"Vrem vot uninominal mixt"
Vicepreşedintele CJ Timiş, Marius Popovici, a declarat că partidul din care face parte nu este de acord cu introducerea votului uninominal pur. "Noi vrem vot uninominal mixt", a precizat Popovici, adăugând că, în cazul unui vot uninominal în două tururi, PNŢCD nu ar avea şanse să acceadă în Parlament. În ceea ce priveşte propunerea de alegere a preşedinţilor consiliilor judeţene prin vot direct, candidatul PNŢCD consideră că aceasta este binevenită.