Manipularea în politică - meserie sau artă?
Mâine, 26 octombrie, între orele 17.00 şi 19.00, în sala de fesivităţi a Liceului "Ady Endre", va avea loc, în cadrul seriei de dezbateri "Împreună în UE", dialogul public pe tema "Manipularea în politică - meserie sau artă?". Interlocutor va fi consultantul politic Bogdan Teodorescu. Organizatorul acestei întâlniri este deputatul UDMR Lakatos Petru.

Candidaţi în opinci
"Rămân român în Europa" va fi sloganul PNŢCD în campania electorală pentru alegerile europarlamentare, după cum ne-a declarat preşedintele PNŢCD Bihor, Aurel Toie. Sloganul ales de PNŢCD va fi reprezentat grafic de echipa de eurocandidaţi a formaţiunii, încălţată în opinci, care sunt simbolul recunoaşterii şi afirmării tradiţiilor şi apartenenţei naţionale. Conceptul campaniei presupune şi alte două mesaje secundare: "Poţi fi român şi în ţara ta" şi "Ţara îl face pe om". Pentru perioada de campanie, partidul a lansat şi un Ghid al candidatului care conţine informaţii despre mesajele şi strategia electorală. (C.B.)


Referendumul poate crea confuzii
Eurodeputatul Alexandru Athananasiu consideră că organizarea referendumului pentru votul uninominal este o idee foarte bună, însă desfăşurarea lui în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare poate crea multe confuzii. De asemenea, poate ridica greutăţi în organizarea simultană a celor două scrutinuri. În ceea ce priveşte votul uninominal, Athanasiu susţine că electoratul trebuie consultat cu privire la modul în care doreşte să fie aleşi reprezentanţii săi în Parlament. (I.M.)

Campanie axată mai mult pe politici interne
Europarlamentarul Alexandru Athanasiu şi-a exprimat teama că, în campania pentru europarlamentare, candidaţii vor aborda mai mult teme din politica internă, decât de politică europeană. Athanasiu crede că o astfel de strategie nu este benefică pentru electoratul român, care ar fi pus în situaţia de a nu putea aprecia la modul just cunoştinţele candidaţilor faţă de probleme şi instituţiile europene. Pentru a evita o astfel de situaţie, europarlamentarul român vine cu unele propuneri legate de temele ce ar trebui abordate în faţa electoratului. Acestea ar fi fondul social european şi drepturile salariaţilor, precum şi libera circulaţie a forţei de muncă şi asigurarea drepturilor sociale. (C.P.)

Iniţiativa CPC, inoportună
Athanasiu consideră că iniţiativa Coaliţiei pentru un Parlament Curat cu privire la candidaţii pentru Parlamentul Europei este inoportună. Acest demers este văzut ca o formă de presiune, fără nicio utilitate. Acesta crede că este o dovadă de desconsiderare a electoratului din România, care, în opinia europarlamentarului, are capacitatea să selecteze acei candidaţi care să-i reprezinte. (C.P.)


Trebuie să dea explicaţii
Candidatul independent la fotoliul de primar al municipiului Oradea Dorel Vesa a declarat că atât Petru Filip, cât şi Rozalia Biro trebuie să dea explicaţii pentru acuzaţiile care li se aduc de către Coaliţia pentru un Parlament Curat. Vesa consideră că neregulile semnalate de o organizaţie civică trebuie să fie luate în seamă de actorii din viaţa politică. (I.M.)

"Marii investitori ne evită"
Dorel Vesa susţine că vinovate pentru slaba dezvoltare economică a Oradiei sunt grupurile de interese care gravitează în jurul Primăriei municipiului de pe Crişul Repede. Vesa a remarcat faptul că Oradea s-a clasat abia pe locul 15, ultimul, în topul realizat de revista Capital, pentru că nu a reuşit să atragă investitori de mare anvergură. (I.M.)

Altă împărţire teritorială
Preşedintele PC Bihor Octavian Bara a declarat că partidul din care face parte nu este de acord cu declaraţia lui Marko Bela privind înfiinţarea Ţinutului Secuiesc. Acesta a mai adăugat că filiala pe care o conduce are o contrapropunere la cele 15 regiuni propuse de UDMR. Astfel, aceştia propun ca Harghita să facă parte din aceeaşi regiune cu Galaţiul, care este mai bine dezvoltat şi ar putea să ducă la o creştere economică şi în judeţul din Transilvania. Pe acelaşi motiv, PC Bihor consideră că judeţul Covasna ar trebui să facă parte din aceeaşi regiune cu Braşovul. (I.M.)

"Dacă până acum eram în ceaţă, acum am intrat în nebuloasă"
Conservatorii susţin că organizarea referendumului în aceeaşi zi cu euroalegerile nu este binevenită. "Dacă până acum eram în ceaţă, acum am intrat în nebuloasă", a declarat Octavian Bara, liderul PC Bihor, făcând referire la desele schimbări de declaraţii ale democraţilor în privinţa oportunităţii introducerii votului uninominal şi forma finală a legii. "Părerea mea este că de la 35% se va ajunge la 40-45%, ceea ce nu va permite ca referendumul să fie considerat valid. În aceste condiţii, putem spune adio votului uninominal", a mai adăugat Bara. (I.M.)

"Nu avem motive să ne lăudăm"
Vicepreşedintele PC Oradea, Traian Bodea, care şi-a anunţat candidatura la Primăria Oradea, a declarat că dă o notă slabă administraţiei publice locale pentru modul în care este perceput municipiul la sfârşit de an. Acesta a făcut referire la clasarea pe locul 15, din tot atâtea posibile, a Oradiei, în topul de dezvoltare economică realizat de revista Capital. (I.M.)