Agenda politică
"PSD ar trebui să tragă învăţăminte"
Senatorul PSD Alexandru Athanasiu consideră că Referendumul din 19 mai a dat un rezultat clar pentru Traian Băsescu şi îngrijorător pentru partidele din coaliţia antiprezidenţială. Athanasiu susţine că eşecul acestora se datorează faptului că nu s-a ştiut pentru ce a fost organizat Referendumul, iar coaliţia nu a prezentat o alternativă, un candidat care ar putea să acceadă la Cotroceni. De asemenea, acesta e de părere că motivarea suspendării a fost "neconvingătoare, subţire ca şi conţinut", iar campania a fost prost concepută. În ceea ce priveşte perioada următoare, Athanasiu consideră că PSD va avea de pierdut dacă nu va aplica un management politic serios. De asemenea, parlamentarul bihorean e de părere că PSD trebuie să se responsabilizeze pentru rezultatele obţinute, să tragă învăţăminte, altfel nu va reuşi să se poziţioneze bine pe scena politică.
Curtea Constituţională a validat rezultatele referendumului
Curtea Constituţională a hotărât cu unanimitate de voturi că a fost respectată procedura de organizare a referendumului şi că nu s-a întrunit majoritatea voturilor exprimate pentru demiterea preşedintelui, astfel că, la publicarea hotărârii Curţii în MO, interimatul la Preşedinţie încetează. La referendum au participat 8.135.272 de persoane, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul "da" - în favoarea demiterii preşedintelui - a fost de 2.013.099, numărul de voturi exprimate la răspunsul "nu" - împotriva demiterii preşedintelui - a fost de 6.059.315, iar numărul voturilor nule a fost de 62.858.
Codul electoral, dezbătut în Parlament
Noua formulă a unui Cod electoral va fi dezbătut în Parlament şi analizat de toate partidele reprezentate în Legislativ, fără să fie promovat prin asumarea răspunderii Guvernului, a declarat, ieri, premierul Călin Popescu Tăriceanu. El a arătat totodată că speră ca proiectul Legii Lustraţiei să fie promovat cât mai rapid în pofida opoziţiei PSD. "PNL, PSD şi PD au acceptat proiectul propus de Asociaţia Pro Democraţia. Având în vedere că este un proiect legat de sistemul electoral, cred că nu se poate merge pe sistemul asumării răspunderii, pentru că e un proiect care necesită ca să fie dezbătut în Parlament", a spus Tăriceanu.
Populaţia vrea retragerea din Irak
Românii susţin retragerea din Irak, afirmând că militarii şi-au îndeplinit misiunea pentru care au fost trimişi, iar aproape jumătate dintre respondenţi sunt de părere că trupele româneşti ar trebui retrase până la sfârşitul anului, arată un sondaj realizat de Gallup Organization Romania pentru ASG. Întrebaţi dacă România ar trebui să stabilească împreună cu aliaţii săi un calendar de retragere a trupelor româneşti din Irak, 72 la sută dintre respondenţi au răspuns afirmativ, 13 la sută nu sunt de acord, iar 15 la sută nu au răspuns, relevă sondajul dat publicităţii, ieri, de Agenţia pentru Strategii Guvernamentale (ASG).
"Alegerile europarlamenare, simultan cu cele anticipate"
Preşedintele PD, Emil Boc, consideră că alegerile europarlamentare s-ar putea desfăşura în aceeaşi zi cu cele anticipate, făcându-se astfel o economie la buget de cel puţin 20 de milioane de euro. În opinia acestuia, la alegeri ar putea fi trei buletine de vot - pentru Senat, pentru Camera Deputaţilor şi unul pentru Parlamentul European. Liderul democrat este de părere că pivotul viitoarei guvernări a României după alegerile la termen sau anticipate trebuie să fie centrul dreapta, PD împreună cu PLD.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.