Agenda politică
UDMR a fost prinsă cu ocaua mică la Satu Mare
Marko Bela le recomandă maghiarilor să voteze... Igen
Procurorii din cadrul DNA au început urmărirea penală, în cursul lunii mai 2007, faţă de: Szabo Ştefan - preşedinte al Consiliului Judeţean Satu Mare, pentru abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi, permiterea accesului unor persoane neautorizate, la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite; Riedl Rudolf - subprefect al judeţului Satu Mare, pentru complicitate la abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi; Erdei Doloczki Istvan - deputat, pentru instigare la abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi şi Cseke Attila Zoltan - subsecretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, pentru complicitate la abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi. Aceştia, în virtutea funcţiilor deţinute, au determinat alocarea unor sume de bani de la bugetul de stat destinate realizării unor programe ale comunităţilor locale, în favoarea unor comune din judeţul Satu Mare administrate de primari UDMR, în detrimentul altora. Ieri, procurorii au finalizat prezentarea învinuirilor.
Marko Bela le recomandă maghiarilor să voteze... Igen
Preşedintele UDMR, Marko Bela, face apel la populaţie să voteze pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu la referendumul din 19 mai, unul dintre motivele acestei decizii fiind, potrivit lui Marko, că preşedintele suspendat a "scos arma antimaghiarismului", lucru considerat de preşedintele UDMR "extrem de periculos" în condiţiile în care relaţia interetnică dintre maghiari şi români este una normală. Acesta a mai declarat că a anticipat că va fi o campanie electorală "a dosarelor" şi că UDMR nu doreşte un sistem în care puterea să fie concentrată într-o singură mână.
"În România e infracţiune să îţi ajuţi electoratul"
Liderul UDMR şi-a reafirmat, ieri, nemulţumirea faţă de faptul că demnitari ai Uniunii sunt chemaţi la DNA, fiind acuzaţi că, "pe temei de apartenenţă politică sau etnică", au susţinut acordarea unor bani pentru comunităţile locale. "În România este o infracţiune să-ţi ajuţi electoratul, aceasta este traducerea acestei acuzaţii şi mentalităţi", a adăugat Marko Bela, care a precizat că printre cei chemaţi la audieri se află deputatul UDMR, Erdei Istvan, şi secretarul de stat, Cseke Attila. Liderul UDMR a spus că nu este îngrijorat pentru colegii săi, care nu au comis nicio infracţiune, ci îl îngrijorează supravieţuirea unei mentalităţi potrivit căreia "nu ai voie să dai bani la unguri". "Noi UDMR am deveni cei mai corupţi în România, noi ungurii suntem cei care umblăm cu banii statului. Nu pot să tratez decât cu ironie şi puţină dezamăgire acest lucru", a adăugat preşedintele UDMR.
Întâlnire cu tinerii olandezi
La invitaţia europarlamentarului Sophie Int Veld (membră a Biroului de conducere al Grupului ALDE), deputatul Eduard Hellvig s-a întâlnit joi, 10 mai 2007, cu 25 de membri ai organizaţiei "Young Democrats", gruparea tineretului liberal-democrat din Olanda. Răspunzând solicitării tinerilor săi oaspeţi, europarlamentarul bihorean a susţinut conferinţa cu tema "Romania 1989-2007. Before and After Integration". "Este foarte important ca oamenii din statele membre să se cunoască între ei, deoarece acest lucru contribuie la promovarea comunicării în spaţiul european", a declarat Eduard Hellvig.
"Clubul viitorilor diplomaţi"
La invitaţia Ambasadei României din Bruxelles, europarlamentarul Eduard Hellvig s-a întâlnit, săptămâna trecută, cu şase tineri, membri ai Asociaţiei Parteneriat pentru Europa. Delegaţia tinerilor români, condusă de profesorul Victor Drujinin, a fost organizată ca parte a proiectului Asociaţiei, intitulat "Clubul viitorilor diplomaţi". Proiectul urmăreşte ca tinerii să dobândească cunoştinţe şi experienţă cu privire la structurile democratice şi procesul de luare a deciziilor la nivel local, naţional şi european. În acest sens, întâlnirea cu deputatul Hellvig a avut drept scop prezentarea doctrinei politice a Grupului ALDE, precum şi a activităţii sale ca parlamentar european.
Băsescu se aşteaptă la un scor de 70-75%
Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat că se aşteaptă să câştige referendumul din 19 mai cu peste 70-75% şi că românii trebuie să se prezinte la vot pentru că acesta ar fi un semn de civilizaţie şi responsabilitate. Băsescu a spus că este sigur că va câştiga referendumul. El i-a îndemnat pe români să se prezinte la vot, le-a explicat că dacă vor ca el să rămână în funcţie trebuie să voteze "Nu", iar dacă doresc să fie demis, trebuie să voteze "Da", şi că prezenţa lor la vot în număr mare ar fi un semn de civilizaţie şi responsabilitate.
Campania, marcată de un limbaj agresiv
Campania care precede referendumul din 19 mai, privind demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu, a raliat zeci de mii de susţinători din ambele tabere, atât în ţară, cât şi în străinătate, dar este presărată cu insulte utilizate ca sloganuri politice, relatează BBC News Online. "Oligarhilor", "beţivule", "şeful mafiei", "aruncaţi-i peste bord", sunt doar câteva din insultele şi îndemnurile politice ce pot fi auzite la manifestaţiile organizate de ambele tabere, preocupate să se întreacă în limbajul agresiv utilizat, relatează BBC. "Execuţia" simbolică a rivalilor politici ai lui Traian Băsescu a provocat iritarea socialiştilor europeni care au calificat gestul drept un "atac la adresa Parlamentului", relatează BBC.
Proiect privind votul uninominal, în două săptămâni
Preşedintele interimar al Senatului, Doru Ioan Tărăcilă, a declarat, ieri, că grupurile parlamentare au fost solicitate să îşi mobilizeze membri în comisia comună de cod electoral, pentru ca, la sfârşitul lui mai, să fie prezentat un proiect de lege privind votul uninominal.
Tărăcilă a arătat că în prezent sunt în discuţie nu mai puţin de 18 iniţiative care vizează alegerile parlamentare, dintre care două sunt mai importante: proiectul susţinut de PSD, referitor la votul uninominal majoritar, în circumscripţiile electorale, cu un tur de scrutin şi iniţiativa susţinută de PNL, elaborată de Asociaţia ProDemocraţia.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.