Agenda politică
Patru propuneri legislative ale deputatului Valeriu Boeriu
Deputatul liberal Valeriu Boeriu şi-a prezentat, ieri, bilanţul pentru prima sesiune parlamentară de la alegerea sa în Camera inferioară a Legislativului. Astfel, în perioada ianuarie - iulie 2005, Boeriu a avut patru iniţiative legislative, fiind unul dintre cei mai activi parlamentari, mai ales că, din cauza unor probleme medicale, a fost nevoit să lipsească două luni din Parlament.
Având în vedere că Valeriu Boeriu este membru al comisiei de sănătate, cele patru iniţiative legislative sunt axate pe acest domeniu. Prima se referă la completarea Hotărârii de guvern nr. 884 din 2004 privind concesionarea unor spaţii cu destinaţia de cabinete medicale, deoarece aceasta nu se adresa şi persoanelor care se află în prag de pensionare. "Am completat legea astfel încât să li se permită şi medicilor pensionari din comune să concesioneze aceste spaţii, cu condiţia să prezinte anual certificate medicale care să ateste că pot să-şi continue activitatea", a declarat Boeriu. Cel de-al doilea proiect legislativ priveşte înfiinţarea Şcolii Naţionale de Sănătate publică şi management sanitar, proiect care este susţinut de aproape toate partidele reprezentate în Parlament. Potrivit afirmaţiilor deputatului liberal, s-a estimat că aproximativ 1.500 de conducători ai unităţilor sanitare au nevoie urgentă de această pregătire. O altă iniţiativă se referă la organizarea şi funcţionarea activităţilor şi practicilor de medicină complementară sau alternativă. În ceea ce priveşte Legea farmaciei, conform declaraţiei lui Boeriu, aceasta a fost modificată faţă de proiectul iniţial, datorită intervenţiei Consiliului Concurenţei. "Am vrut să impunem o farmacie la 2.000-3.000 de locuitori şi să limităm lanţurile de farmacii, după modelul din ţările europene, dar a intervenit Consiliul Concurenţei", a precizat deputatul bihorean. Printre nerealizări, Boeriu semnalează faptul că nu s-a reuşit organizarea unui sistem de urgenţă bazat pe opt centre mari, ultradotate, precum şi faptul că sănătatea primeşte doar 3,4% din PIB. De asemenea, nu s-a rezolvat problema autonomiei Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate.
La judecata de apoi a miniştrilor democraţi
Activitatea miniştrilor democraţi va fi analizată de noul Birou Permanent Naţional al PD, ce va fi ales sâmbătă, a anunţat, ieri, liderul partidului, Emil Boc. Întrebat dacă este posibil ca premierul Călin Popescu-Tăriceanu să ia decizii în privinţa remanierii unor miniştri din Cabinet înainte de analiza pe care urmează să o facă conducerea democrată, Boc a fost de părere că o asemenea discuţie, "dacă va fi cazul", va avea loc anterior, în cadrul coaliţiei.
Şi miniştrii PNL vor prezenta, în şedinţa de azi a Delegaţiei Permanente a partidului, rapoartele de activitate la şase luni de la preluarea mandatului.
Pensie suplimentară pentru parlamentari
Actualii şi foştii parlamentari ar putea beneficia de pensie suplimentară dacă vor cotiza cu 5% din indemnizaţia brută de parlamentar pe an de mandat, a hotărât, ieri, Comisia pentru elaborarea Statutului parlamentarilor. Din aceste sume va fi constituit un fond al pensiei suplimentare, iar foştii parlamentari vor beneficia de aceste prevederi dacă aceştia achită cotizaţia suplimentară calculată în anii de mandat pe care i-au avut.
Audienţe şi în alte circumscripţii
Potrivit deciziei deputaţilor şi senatorilor din Comisia pentru elaborarea Statutului parlamentarilor, parlamentarii vor putea să acorde audienţe şi în altă circumscripţie decât cea în care au fost aleşi. Pe de altă parte, majoritatea deputaţilor şi senatorilor din comisie a respins un amendament privind imunitatea parlamentară formulat de PRM, prin care se propune ca decizia de reţinere, arestare sau percheziţie în cazul unui parlamentar să poată fi luată numai prin votul favorabil a două treimi dintre membrii Camerei din care face parte.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.