Agenda politică
UDMR propune majorarea salariilor mai mici de 1.000 lei
Deputaţii Lakatos Peter şi Derzsi Akos au fost mandataţi de conducerea UDMR să se ocupe de găsirea unor soluţii pentru rezolvarea problemei veniturilor bugetarilor. Lakatos a menţionat că vor propune partenerilor de coaliţie ca, de la 1 ianuarie 2011, salariile sub 1.000 lei să crească într-un ritm mai accelerat. Potrivit contractului cu FMI, cheltuielile salariale pe 2011 nu trebuie să depăşească 39 de miliarde de lei. "Este imposibil matematic să te încadrezi în 39 de miliarde de lei, coeficientul de ierarhizare aferent clasei de salarizare 1 să fie 600 de lei, să scazi raportul între salarizarea minimă şi maximă la 1 la 15 şi să majorezi salariile pentru cei cu salarii mici. UDMR propune majorarea substanţială a salariilor mai mici de 1.000 de lei, chiar dacă astfel vor fi persoane care nu se vor încadra în grila de salarizare, sau majorarea coeficientului de referinţă la 675 lei", a precizat Lakatos Peter, adăugând că UDMR încearcă să determine PDL să accepte aceste variante. Deşi nu a afirmat răspicat că UDMR va ieşi de la guvernare, dacă nu le sunt acceptate condiţiile, Lakatos a menţionat că "bugetul trebuie votat în Parlament", fiind o piatră de încercare pentru coaliţie. (I.M.)
Guvernul ar putea să-şi asume răspunderea pe Legea pensiilor
Guvernul aşteaptă decizia Curţii Constituţionale (CC) în cazul Legii pensiilor, înainte de a stabili dacă îşi va angaja sau nu răspunderea pentru promovarea acestui act normativ, conform premierului Emil Boc. "Eu am încredere că această lege va fi în vigoare anul acesta şi va intra începând cu 2011 în plină activitate", a spus Boc. Vicepreşedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că va susţine asumarea răspunderii Guvernului pe Legea pensiilor, dacă aceasta nu va trece de Curtea Constituţională, întrucât aprobarea acesteia constituie un angajament în relaţia cu FMI. Curtea Constituţională a amânat, miercuri, pentru 6 octombrie, soluţionarea sesizărilor PNL şi PSD privind neconstituţionalitatea Legii sistemului unitar de pensii publice.
Guvern PSD cu 13 ministere
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a prezentat o variantă de structură guvernamentală care ar putea fi cuprinsă în programul de guvernare elaborat de departamentele partidului. Potrivit lui Năstase, structura de Guvern pe care ar putea-o propune PSD, dacă va accede, în urma alegerilor, la guvernare, cuprinde 13 ministere şi patru miniştri delegaţi. Cele 13 ministere, potrivit stadiului actual al discuţiilor, aşa cum a menţionat Năstase, sunt: Finanţe şi Economie; Agricultură şi Dezvoltare Rurală; Muncă şi Protecţie Socială; Sănătate şi Familie; Educaţie, Cercetare, Tineret şi Sport; Administraţie, Interne şi Dezvoltare Regională; Industrie, Comerţ, Turism şi Mediu de Afaceri; Mediu, Ape şi Păduri; Afaceri Externe; Cultură, Culte şi Minorităţi; Justiţie; Apărare şi Securitate Naţională; Infrastructură şi Construcţii. De asemenea, PSD intenţionează includerea în Cabinet şi a patru miniştri delegaţi. Atât Năstase, cât şi preşedintele PSD, Victor Ponta, au precizat că la nivelul conducerii partidului nu s-a discutat încă despre potenţialii ocupanţi ai acestor portofolii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.