Agenda politică
Exponent al societăţii civile
Candidatul independent la un loc în Parlamentul European, Pavel Abraham, s-a aflat ieri în judeţul Bihor, unde s-a întâlnit cu cadrele în rezervă şi retragere din MApN şi MAI, cu care a discutat despre problemele pe care aceştia le au, precum şi despre proiectele sale pentru cazul în care va ajunge la Bruxelles. Potrivit lui Pavel Abraham, temele principale pe care le urmăreşte sunt atragerea fondurilor europene, depăşirea crizei economico-financiare, respectiv siguranţa cetăţeanului şi a societăţii. Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale Antidrog se consideră exponent al societăţii civile. Alte segmente pe care le reprezintă şi de la care aşteaptă să fie susţinut sunt cadrele militare active, funcţionarii publici în ansamblu, pensionarii, cadrele didactice şi clasa mijlocie. Pentru a putea ajunge în Parlamentul European, Pavel Abraham are nevoie de 100.000-180.000 de voturi, în funcţie de numărul alegătorilor care se vor prezenta la urne.
Viceprimarul din Vaşcău, schimbat din funcţie
Un alt viceprimar liberal a fost schimbat din funcţie de consilierii PD-L şi PSD. Este vorba de viceprimarul din Vaşcău, Ioan Coroiu, înlocuirea făcându-se în şedinţa de miercuri a Consiliului Local. Liderul PNL Bihor a declarat că social-democraţii şi democrat-liberalii se pregătesc să-l înlăture şi pe viceprimarul din Popeşti şi pe cel din Lazuri de Beiuş. Până acum, coaliţia PSD - PD-L şi-a mai impus reprezentanţii la Nucet şi Beiuş. "În loc să se ocupe de problemele judeţului, au doar astfel de preocupări - schimbarea viceprimarilor. Bihorul va avea de suferit dacă cei din PSD şi PD-L nu-şi îndreaptă privirile spre problemele judeţului", susţine Cornel Popa. Acesta a precizat că de fiecare dată când unul dintre viceprimarii liberali sunt înlocuiţi din funcţie vor intenta procese, astfel încât consilierii care votează să plătească din propriile buzunare pentru a-i despăgubi.
PNL, acuzat că cedează în faţa UDMR
Secretarul general al PD-L Bihor, Mircea Matei, repoşează liberalilor faptul că cedează partenerului de guvernare locală, UDMR, tot mai multe posturi, renunţând atât la principiile din protocolul de colaborare, cât şi la realităţile etnice. "Procentele discutate sunt 60-40%. Asistăm însă în ultima perioadă la depăşirea acestui prag de echilibru. UDMR a reuşit performanţa să identifice pârghiile care să determine PNL să accepte numirile solicitate de etnicii maghiari", a precizat Mircea Matei. Acesta a nominalizat funcţiile cedate de PNL în favoarea UDMR: director executiv OTL; director economic al Companiei de Apă, director tehnic al RAPAS şi administratorul Cimitirului, director ASCO, respectiv director Direcţia Generală de Protecţia Copilului.
Contractul cu RDS&RCS, contestat
PD-L Bihor contestă modul în care administraţia Bolojan a atribuit firmei RDS&RCS serviciul de telefonie al Primăriei Oradea şi instituţiilor subordonate. "S-a precizat că, anual, se cheltuie 1,2 milioane de lei pentru convorbirile telefonice. Potrivit legislaţiei în vigoare orice achiziţie ce depăşeste 100.000 euro presupune organizarea unei proceduri de licitaţie. Când era prefect, Ilie Bolojan cerea ca pentru orice achiziţie să se facă licitaţie. Acum, când este primar, nu mai respectă aceste principii. Unitatea de măsură ar trebui să rămâna aceeaşi, indiferent de poziţia politică ocupată", a declarat Mircea Matei.
Politizarea instituţiilor subminează grav activitatea acestora.Guvernarea actuală este foarte agresivă.Sper că alegătorii vor ţine cont de aceste măsuri aberante când intră în cabina de vot.