Dalai Lama, invitat, din nou, de Tokes, în România
Vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, s-a întâlnit luni, 20 septembrie, cu Dalai Lama în Ungaria, ocazie cu care i-a făcut o nouă invitaţie de a vizita România, asumându-şi, totodată, "responsabilitatea de a interveni pe lângă preşedintele Traian Băsescu şi Guvernul României pentru ca vizita să se desfăşoare în condiţii liniştite". Potrivit unui comunicat de presă transmis de Biroul de Presă al vicepreşedintelui Parlamentului European, Dalai Lama a discutat cu Tokes aproximativ 40 de minute. Tokes i-a dăruit lui Dalai Lama o plăcuţă cu imaginea lui Kőrösi Csoma Sándor, de origine secui, cel care a realizat primul dicţionar englezo-tibetan. Totodată, Tokes l-a invitat din nou pe liderul spiritual tibetan să facă o vizită în România şi şi-a exprimat regretul că Dalai Lama nu a putut anul acesta să fie oaspetele casei natale a lui Kőrösi Csoma Sándor. Dalai Lama a afirmat că va onora, bucuros, inviţia, de îndată ce autorităţile române îl primesc în ţară.

O singură instituţie pentru gestionarea fondurilor europene
Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri, în Parlament, că ar fi, poate, mai util ca România să aibă o singură instituţie pentru gestionarea fondurilor europene, susţinând că "fragmentarea" unităţilor de coordonare şi "împrăştierea" acestora în diverse ministere nu s-au dovedit eficiente. "Din păcate, după aderarea României la Uniunea Europeană din 2007, ritmul accesării fondurilor a fost foarte lent. Avem un grad de absorbţie redus al fondurilor europene nerambursabile", a declarat Traian Băsescu. El a adăugat că, pe lângă lipsa resurselor de cofinanţare, România are totuşi probleme serioase de management al proiectelor.


În 2011 România va semna un nou acord cu FMI
"În 2011 vom semna un nou acord cu FMI", a anunţat, ieri, preşedintele Traian Băsescu, în primul său discurs ţinut în faţa Parlamentului în actualul mandat, adăugând că "problema României este că, din cauza deficitelor şi lipsei de reforme structurale, nimeni nu ne împrumută pe termen lung. România are în acest moment probleme uriaşe să contracteze împrumuturi cu scadenţă la 3 ani." Şeful statului a mai adaugat că "în 2011, trebuie să împrumutăm aproximativ 5,7 miliarde de euro doar pentru a acoperi deficitul bugetar." Şeful statului nu a precizat explicit dacă acordul cu FMI va fi unul financiar, spunând că "menţinerea unui acord cu FMI este legată de încrederea României pe pieţele internaţionale şi a investitorilor".

Scandal în Camera Deputaţilor privind votul la Legea pensiilor
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, i-a acuzat, ieri, în plen, pe deputaţii PSD că au cerut PDL 127 de miliarde de lei pentru a vota Legea pensiilor, iar democrat-liberalii nu au acceptat acest "şantaj ordinar". "Spuneţi pensionarilor de ce i-aţi vândut", le-a spus Anastase, de la tribună, parlamentarilor opoziţiei, în timp ce aceştia vociferau în sală. Ea a spus că social-democraţii au cerut aceşti bani PDL şi că are lista deputaţilor care au cerut banii, pe care o va face publică. Aceste declaraţii vin după acuzele care i-au fost aduse de parlamentarii opoziţiei de la tribuna Camerei. Pe de altă parte, PSD a depus, ieri, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, o plângere penală împotriva preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, şi a secretarului Sever Voinescu pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi fals în declaraţii publice. Social-democraţii consideră că Anastase şi Voinescu trebuie să plătească în justiţie pentru ceea ce au făcut la dezbaterea legii pensiilor, încercând să o treacă "furând votul". Tot ieri, Camera Deputaţilor a respins propunerea Biroului Permanent de reluare a votului final la Legea privind sistemul unitar de pensii publice.