Raport de activitate
Senatorul Verginia Vedinaş a prezentat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, raportul de activitate pentru sesiunea septembrie-decembrie 2007 a Parlamentului României. Astfel, potrivit parlamentarului de Bihor, a avut 56 de luări de cuvânt în plen, a susţinut şase declaraţii politice şi a adresat opt întrebări şi interpelări Executivului. Totodată, Vedinaş a formulat peste 90 de amendamente la diferite legi şi a fost coautor la 12 iniţiative legislative. Printre acestea din urmă se numără cele referitoare la construirea de cămine studenţeşti, privind pensiile de stat, alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, declararea terenurilor şi clădirilor dezafectate ale Ministerului Apărării ca fiind de utilitatea publică, precum şi amenajarea lor ca edificii de utilitate publică şi spaţii verzi. "Rolul unei iniţiative este atragerea atenţiei Guvernului asupra problemelor ridicate", a declarat Verginia Vedinaş, ea adăugând că propunerile legislative se concretizează, într-o oarecarea măsură, în hotărâri sau ordonanţe de Guvern.

Atitudine anticonstituţională a preşedintelui
În privinţa scandalului iscat în jurul nominalizării Noricăi Nicolai pentru funcţia de ministru al Justiţiei, senatorul Verginia Vedinaş consideră că atitudinea preşedintelui României este anticonstituţională. "Ceea ce face preşedintele este dincolo de orice limită constituţională. De ce nu a verificat şi trecutul Monicăi Macovei?", s-a întrebat parlamentarul de Bihor. Vedinaş a mai precizat că preşedintele nu are drept de veto în ceea ce priveşte procedura de remaniere a Guvernului, iar decizia de numire a Noricăi Nicolai nu este de competenţa Parlamentului. "La Parlament se ajunge doar când se schimbă programul de guvernare sau când se schimbă structura Guvernului", a adăugat Vedinaş.

"Nimeni nu-şi doreşte vot uninominal"
Senatorul PRM Verginia Vedinaş consideră că anul 2008 va fi un an extraordinar de greu. "Viaţa politică nu este aşezată, în afară de PD-L, care este condus cu mână de fier de Traian Băsescu şi nimeni nu mişcă în front. Veţi vedea că se vor face cele mai inedite alianţe politice, pentru că nimeni nu vrea să iasă din Parlament", a apreciat senatorul de Bihor. În ceea ce priveşte votul uninominal, Vedinaş consideră că acesta nu va fi introdus la alegerile din acest an. "Nimeni nu-şi doreşte votul uninominal. De altfel, nici nu se poate realiza faptic acest lucru", a declarat Verginia Vedinaş, susţinând că procedura e prea întârziată pentru a mai putea constitui, în timp util, colegiile electorale necesare unui scutin uninominal.