Agenda politică
Discuţii la Cluj-Napoca
Liderul PSD Bihor, Mihai Bar, participă azi, la Cluj-Napoca, la întâlnirea şefilor de filială din regiunea de dezvoltare nord-vest. Aceştia încercă să găsească o metodă prin care cei trei candidaţi propuşi de această regiune, Vasile Puşcaş, Alexandru Athanasiu şi Ioan Mircea Paşcu, să se regăsească pe primele cinci locuri pe lista cu care social-democraţii se vor prezenta la alegerile pentru Parlamentul European. Iniţial, conducerea partidului stabilise că primele opt locuri de pe listă, considerate eligibile, vor reveni câte unuia dintre reprezentanţii fiecărei regiuni de dezvoltare, însă social-democraţii din regiunea de nord-vest consideră că toate cele trei propuneri ale lor merită să se regăsească pe primele poziţii. Decizia finală va fi liuată în cadrul Colegiului director al PSD, din care fac parte preşedinţii tuturor filialelor. În altă ordine de idei, social-democraţii bihoreni intenţionează să prelungească termenul până la care doritorii îşi pot depune candidaturile pentru funcţia de primar sau de consiliei locali şi judeţeni, care să fie propuşi de PSD Bihor la alegerile locale din 2008. Bar susţine că vor fi efectuate şi sondaje de opinie, care să arate cum este perceput PSD de către alegători, dar şi notorietatea de care se bucură unii dintre liderii partidului, mai ales cei care ar putea fi desemnaţi candidaţi pentru Primăria municipiului Oradea.
"Mă surprinde poziţia PNL"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, referindu-se la votul din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor pentru modificarea Legii referendumului, că îl surprinde poziţia PNL, dar că este opţiunea liberalilor dacă vor să fie alături de PRM, PSD şi PC. Băsescu a mai declarat că, în măsura în care se respectă Constituţia şi legile în vigoare la începutul mandatului său şi în măsura în care iniţiatorii se menţin în "limitele decenţei", acţiunea de suspendare a sa din funcţie este democratică.
Alianţa D.A. a intrat în moarte clinică
Liderul liberal, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, ieri, la Sinaia, că PNL va avea o politică pragmatică, PD nefiind singura soluţie de colaborare şi a susţinut că liberalii au foarte multe variante. Potrivit liderului PNL, Alianţa D.A. "a intrat în moarte clinică", iar liberalii conştientizează acest lucru "cu regret". Tăriceanu a susţinut că "liberalii nu vor face alte alianţe". De asemenea, Tăriceanu a apreciat că PD nu va mai rezista mult presiunilor lui Traian Băsescu şi vor ieşi de la guvernare.
"Un fel de fariseism"
Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, ieri, la Sinaia, că propunerea PD privind un pact de neagresiune reprezintă "un fel de fariseism", susţinând că deciziile în PD sunt luate de "preşedintele informal al partidului, Traian Băsescu". "Am încredere şi în Blaga şi în Videanu, dar problema este că nu ei sunt cei care iau deciziile în PD. În funcţie de interesele lui Băsescu, poziţia PD se va schimba, iar acest lucru a fost dovedit clar în ultima vreme", a spus liderul PNL, subliniind că "PD nu este condus din interior, ci din afară". În ceea ce priveşte Legea referendumului, Tăriceanu a spus că liberalii susţin principiul simetriei juridice, majoritatea care alege fiind şi cea care poate demite.
Referendumul corectează o anomalie
Secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, a declarat, ieri, că acuzele aduse de preşedintele Traian Băsescu iniţiatorilor procedurii de suspendare a sa din funcţie, legate de schimbarea regulilor în timpul jocului, reprezintă "o mare minciună şi dezinformare". El a precizat că, în ceea ce priveşte modificările la Legea referendumului, este vorba despre înlăturarea unei anomalii legislative care există în textul actual şi care îi conferă preşedintelui o imunitate aproape absolută.
PRM discută sesizarea privind suspendarea preşedintelui
Deputatul PRM Lucian Bolcaş a declarat, ieri, că formaţiunea sa a primit şi discută sesizarea PSD către Curtea Constituţională privind suspendarea preşedintelui, el arătând că documentul cuprinde şi probe materiale împotriva lui Băsescu, respectiv demisiile şefilor SRI şi SIE. El a arătat că PRM a colaborat cu social-democraţii Valer Dorneanu şi Antonie Iorgovan la elaborarea respectivei sesizări către Curtea Constituţională, la aceasta având un aport şi materialele prezentate de senatorul PRM Verginia Vedinaş. Lucian Bolcaş a precizat, totodată, că argumentele juridice din sesizare se referă la îndeplinirea atribuţiilor preşedintelui, dar şi la principiul separaţiilor puterilor.
"Triunghi" Băsescu-Stoica-Stolojan
Liderul PC Dan Voiculescu a declarat că preşedintele Traian Băsescu este "amestecat în trafic de influenţă pentru energie ieftină" referitor la cazul ALRO şi că s-a creat un "triunghi" Băsescu-Stoica-Stolojan care "a lucrat în această problemă".
"Preşedintele l-a sunat pe Şereş de câteva ori, de trei, de patru ori pe o singură temă- energie ieftină la ALRO, Stolojan l-a vizitat pe Şereş de 3-4 ori, nu contează de câte ori, pe o singură temă - energie ieftină la ALRO. ALRO a fost privatizat pe PSAL1. Cine a fost negociator şef cu Banca Mondială? - Traian Băsescu. Cine a fost reprezentantul României la BM? - Theodor Stolojan. Cine a fost în comisia de privatizare?- Valeriu Stoica (...). Nu este foarte clar triunghiul care a lucrat în această problemă?", a spus Voiculescu.
Candidatura lui Tokes pentru PE ar putea lua din electoratul UDMR
Preşedintele UDMR, Marko Bela, nu este de acord cu candidatura episcopului Laszlo Tokes pentru alegerile pentru PE şi crede că această candidatură ar putea să ia din electoratul UDMR. Episcopul Laszlo Tokes, membru al UDMR, a decis să candideze ca independent la alegerile pentru PE. Marko Bela a declarat, într-o conferinţă de presă, că nu îl surprinde candidatura lui Tokes, arătând că acesta "întotdeauna a fost independent". "Fiecare are dreptul să candideze pe listele pentru PE. Eu consider că domnia sa nu ar trebui să ne reprezinte la Bruxelles şi nu sunt de acord cu această candidatură", a spus preşedintele UDMR.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.