Agenda politică - Bani alocaţi de CJ Bihor pe criterii politice
Primarii PSD din Bihor acuză alocarea pe criterii politice, de către CJ Bihor, a cotelor defalcate către primării.
„S-a tot vorbit despre acei indicatori de performanţă, de care, din păcate, nu s-a mai ţinut cont. Nu vreau să vorbesc despre alte primării, dar avem foarte multe exemple. Primăria Sânmartin are un grad de colectare a taxelor şi impozitelor de 98,6%, anul precedent a avut 99%, iar la cheltuielile cu personalul stăm foarte bine, sub 10 la sută. Nu ştiu câte primării din ţară mai au aceşti indicatori. Dar ceea ce vrem noi să semnalăm este că repartiţiile financiare s-au făcut strict politic. Singurul criteriu care s-a avut în vedere a fost cel politic. Şi în anii precedenţi s-a procedat la fel. Preşedintele CJ, domnul Bolojan, putea foarte bine să facă această repartizare a fondurilor aşa cum a considerat de cuviinţă, fără a mai pomeni de aceşti indicatori”, a declarat Cristian Laza, primarul comunei Sânmartin, adăugând: „Noi (comuna Sânmartin - n.r.) am preferat să muncim, am accesat fonduri europene şi ne desfăşurăm activitatea în condiţii normale şi putem vorbi despre o dezvoltare continuă. Semnalăm încă o dată şi îl rugăm pe preşedintele Consiliului Judeţean să facă alocările aşa cum consideră de cuviinţă, dar să nu mai vorbim despre indicatori de performanţă pentru că nu poate fi vorba de aşa ceva”.
Luna Curăţeniei - un simulacru de concurs
În ceea ce priveşte „Luna Curăţeniei”, Cristian Laza susţine că este „un simulacru de concurs”.
„De când s-a organizat acest concurs, câştigătorii se ştiu dinainte, din punctul meu de vedere. Niciun coleg de-al meu din PSD nu a reuşit să obţină vreun premiu, ceea ce mi se pare prea mult. Noi am avut recent o şedinţă de BPJ în care colegii primari m-au desemnat să semnalez aceste lucruri şi că luăm serios în calcul ca fiecare comună să ne facem curăţenie în mod individual şi să nu mai participăm la acest concurs lipsit de transparenţă. Avem colegi care, deşi au avut o muncă susţinută în concurs, efectiv nu li s-au ridicat deşeurile. S-au dat câştigătorii şi colegii noştri nu aveau ridicate deşeurile colectate din comunele lor. Aş putea da exemplul comunei Sârbi, dar nu numai”, a afirmat Cristian Laza. Din acest motiv, primarii PSD iau serios în calcul să nu ne mai înscrie la acest concurs judeţean.
„Cu atât mai mult cu cât premiile sunt oferite din cotizaţiile plătite de primării şi nu este fair-play faţă de noi să fim trataţi într-o asemenea manieră”, a mai precizat primarul comunei Sânmartin.
PSD Bihor se rebranduieşte
Pe de altă parte, primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, a declarat că „PSD Bihor se rebranduieşte” cu oameni noi, care pot să aducă un plus comunităţilor.
Biroul Permanent Judeţean (BPJ) a fost dizolvat în ianuarie de conducerea centrală, fiind numit un preşedinte interimar - Radu Moldovan, vicepreşedinte PSD, coordonatorul zonei Nord-Vest şi preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud. În momentul de faţă, din BPJ al PSD Bihor fac parte toţi cei 27 de primari social-democraţi din judeţ, plus cei doi parlamentari - deputatul Ioan Mang şi senatorul Florian Bodog. Cristian Laza a afirmat că, deocamdată, nu s-a pus problema candidaturilor, însă a mărturisit că, probabil, va candida pentru o funcţie de vicepreşedinte, fără să ia încă o decizie.
„Domnul Mang a declarat că nu va mai candida. Cu siguranţă vor fi alegeri după această perioadă de interimat, la o dată ce nu s-a stabilit încă. Vom veni cu o echipă mult schimbată, cu oameni care doresc să se implice, oameni noi care au făcut ceva în viaţa lor şi care au avut rezultate de-a lungul timpului. Cred că PSD Bihor va avea o cu totul şi cu totul altă abordare, şi rezultatele vor fi pe măsura muncii noastre”, a menţionat Cristian Laza.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.