Agenda politică - Bilanţ al activității parlamentare din 2023
Președintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, a prezentat un bilanţ al activităţii parlamentare desfăşurate în 2023, care a însemnat 16 inițiative legislative adoptate și publicate în Monitorul Oficial, plus altele două aflate la Președinție, în faza de promulgare.
În această sesiune a activității parlamentare, Szabo Odon a mai trecut în dreptul numelui său 20 de întrebări sau interpelări adresate unor ministere ori instituții de stat.
Vicepreședinte al Comisiei pentru Educație din Camera Deputaților, Szabo Odon afirmă că proiectele de lege cele mai importante la care a lucrat în 2023 sunt cele ale Educației. Parlamentarul bihorean spune că a fost implicat în dezbaterile legate de Legea Învățământului Preuniversitar și Legea Învățământului Universitar, de la faza dezbaterilor publice, până la cea finală, a adoptării de către Senat, având mai multe inițiative care au fost încluse în cele două legi. „Din perspectiva proiectului asumat, a programului de guvernare și a intereselor comunității noastre, noile legi ale învățământului sunt bune. Însă, ele trebuie aplicate cât mai repede posibil. Orice lege valorează exact atât cât aplici din ea”, a declarat Szabo Odon.
Alte inițiative legislative ce-i aparțin se referă la asigurarea unei anumite justiții sociale în ceea ce privește cazurile de retrocedare, posibilitatea de finanțare, din fonduri publice, a unor investiții în proprietăți ce aparțin cultelor religioase, reglementarea justă a modului de calcul pentru tarifele unor servicii publice ori chestiuni ce țin de dreptul de posesie și înscrisurile cadastrale. În acest context, deputatul Szabo Odon a subliniat că, prin intermediul unei inițiative legislative devenită lege, a reușit să determine autoritățile statului ca, la nivelul fiecărui județ, să înceapă anual cadastrarea generală a cel puțin trei unități administrativ teritoriale.
În ceea ce priveşte temele abordate în întrebările și interpelările adresate miniştrilor, deputatul Szabo Odon menţionează că cele mai importante sunt cele referitoare la: tichetele sociale, retrocedări, asigurarea transportului alternativ al studenților, de CFR, pe relația Oradea – Cluj, în condițiile în care calea ferată va intra într-un amplu proces de modernizare, drepturi de pensie, finanțări, derulate prin PNRR, în favoarea administrațiilor publice locale. „Este de neconceput ca, după 34 de ani de la revoluție, să existe încă retrocedări nefinalizate. Vorbim de imobile luate de stat peste noapte, care nu au fost înapoiate nici până azi”, a comentat parlamentarul bihorean.
Pe de altă parte, deputatul UDMR Szabo Odon a elogiat activitatea desfăşurată de senatorul Cseke Attila, preşedintele filialei UDMR Bihor, în perioada în care a fost ministru: „A fost considerat, de analiști independenți, ca unul din miniștrii de succes ai perioadei în care am fost la guvernare”. Szabo Odon a subliniat că, în județul Bihor, nu există nicio localitate care să nu beneficieze de un proiect sau un program semnat de fostul titular de la Ministerul Dezvoltării, Administrației și Lucrărilor Publice, suma investițiilor demarate, la nivel județean, în timpul mandatului președintelui UDMR Bihor la minister, fiind de peste un miliard de euro.
În ceea ce priveşte anul 2024, acesta „va fi un an electoral complicat”, a afirmat președintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon, adăugând: „Provocarea, pentru noi toți cei care trăim în România, va fi să ținem politica românească pe linia de stabilitate de până acum, să rămânem alături de valorile europene și cele nord-atlantice și să consolidăm aceste opțiuni strategice, la care și UDMR a fost parte în acești 30 de ani”.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.