Campania „Protejăm pădurile” sau „DNA-ul Pădurilor”, prin care USR îşi promovează proiectul de înființare a unui parchet specializat în investigarea infracțiunilor de mediu, a ajuns şi în judeţul Bihor, unde au avut loc întâlniri cu locuitori din Aleşd, Oradea şi Nojorid.

În cadrul caravanei, reprezentanţii USR le explică oamenilor că proiectul de lege vizează înființarea unui structuri cu procurori specializați (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu), care să lupte împotriva mafiei lemnului și a infracțiunilor de mediu. Totodată, cei interesaţi de subiect pot semna petiţia iniţiată de USR pentru susţinerea acestui proiect. Până acum, în cele opt judeţe pe unde a trecut caravana (Constanţa, Buzău, Bacău, Suceava, Iași, Cluj, Maramureș, Sălaj, Bihor), au fost strânse 11.000 de semnături direct de la cetăţenii care au participat la întâlniri, dar documentul poate fi semnat şi online - protejampadurea.ro. Proiectul a fost depus din nou la Camera Deputaților, având aviz pozitiv de la Consiliul Legislativ și aviz negativ de la Consiliul Economic și Social.

Preşedintele USR Bihor, deputatul Silviu Dehelean, a menţionat că proiectul privind înfiinţarea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu, gândit în 2019, a fost depus iniţial în 2020, însă după ce a fost adoptat de Parlament, afost atacat de Guvern la Curtea Constituţională, care a declarat legea neconstituţională, pentru că nu prevedea impactul bugetar.

„Este nevoie de această structură, avem nevoie de procurori specializați și se specialiști care să lucreze în această direcție. Structurile specializate s-au dovedit a fi un succes – de exemplu DNA sau DIICOT”, a declarat Dehelean. El a menţionat că în noua structură vor fi cooptaţi procurori şi poliţişti care activează în alte departamente. De asemenea, Silviu Dehelean a precizat că Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Mediu nu se va ocupa doar de infracțiuni silvice, ci și de alte infracțiuni de mediu, cum ar fi calitatea apei, calitatea solului, deversări ilegale, importuri ilegale de deșeuri, „tot ce ține de mediu”.

„Pădurile ne dispar de la un an la altul”, a afirmat Diana Buzoianu, deputat USR, inițiatoare a proiectului „DNA-ul Pădurilor”. Ea a menţionat că, în 2022, „din 8.051 de dosare privind infracțiuni de mediu, 95% au fost clasate sau soluționate cu NUP. Dintre cele trimise în instanță, doar un procent foarte mică s-au finalizat cu condamnări. În București există un raport privind problemele de sănătate legate de poluarea aerului potrivit căruia impactul acestora este de 6,35 miliarde euro. Deci, gândiți-vă cât ne costă că nu facem această instituție”.

Diana Buzoianu a mai afirmat că mafia lemnului este foarte bine organizată, cu acces la resurse și bani proveniți din acțiuni ilegale, care, în unele cazuri, își desfășoară activitatea cu complicitatea autorităților locale. „Vrem să ne asigurăm că cei care ne distrug sănătatea, cei care ne încalcă dreptul la un aer curat, cei care bat și omoară pădurari încep să plătească”, a declarat deputatul USR.

După Bihor, caravana va ajunge în judeţele Brașov și Argeș.