Agenda politică - Corecţii de milioane de lei
Consilierii locali ai PSD Emilian Pavel şi Adrian Madar susţin că, în 2020, Oradea a suferit atât din cauza pandemiei, cât şi din modul în care a fost administrat oraşul. Mai exact, aceştia reclamă faptul că municipalitatea va trebui să plătească de la bugetul local milioane de lei pentru greşelile făcute în gestionarea fondurilor europene.
Preşedintele executiv al PSD Bihor, Emilian Pavel, a acuzat municipalitatea de pierderea de bani europeni din cauza greşelilor făcute. „Am primit o corecţie financiară de 100% în ceea ce priveşte noua linie de tramvai, care înseamnă 58,7 milioane lei, bani care nu mai vin din surse externe, deoarece executivul a greşit documentaţia, acordând lucrarea unui consorţiu din care face parte şi o companie care a elaborat studiul de fezabilitate. O problemă foarte gravă, care arată lipsa de transparenţă, dar şi de personal din Primăria Oradea”, a declarat Pavel. Social-democratul a făcut referire la faptul că firma Aquacons, care a întocmit studiul de fezabilitate pentru realizarea noii linii de tramvai, face parte şi din asocierea de firme cu care a fost încheiat contractul de execuţie. Pe lângă aceşti bani, Emilian Pavel a anunţat că Primăria Oradea va mai trebui să suporte, de la bugetul local, aproximativ două milioane de euro. Suma reprezintă corecţia de 25% aplicată la proiectul de pietonalizare a zonei centrale, unde sunt incluse Piaţa Ferdinand, străzile Aurel lazăr şi Libertăţii, precum şi amenajarea malului stâng al Crişului Repede, între podul Sf. Ladislau şi Podul Centenarului. Problema la acest proiect a fost că, deşi finanţarea s-a dat la pachet, au fost organizate licitaţii separate pentru fiecare obiectiv în parte, fără să fie publicate în registrul internaţional de licitaţii. „S-a considerat că au fost încălcate drepturile unor constructori internaţionali care ar fi putut participa. Practic, lipsă de transparenţă”, a afirmat Emilian Pavel, adăugând că aceste lucrări din zona centrală „nu doar că sunt toate în întârziere şi creează deranj, dar au fost şi prost gestionate din punct de vedere al documentaţiei de finanţare”. Pavel a menţionat că această corecţie de 25% este contestată în instanţă de municipalitate, dar şansele de câştig sunt mici, la fel ca în cazul acceleratorului de particule second-hand cumpărat de Spitalul Judeţean, unde corecţia a rămas definitivă.
„În 2020 am aflat că Parcul Petofi şi Parcul 1 Decembrie nu vor mai fi reabilitate din fonduri europene, pentru că proiectele nu sunt eligibile. Din februarie 2020 suntem într-o continuă dezbatere publică pentru amenajarea acestor parcuri importante”, a afirmat Emilian Pavel. Potrivit acestuia, alte eşecuri ale administraţiei orădene ar fi: construirea parcării din jurul Catedralei Ortodoxe dintr-un împrumut bancar şi nu din fonduri europene (24,4 milioane lei), rezilierea contractului de 16 milioane lei pentru apă şi canalizare în zona centrală, amânarea termenului pentru refacerea Dealului Ciuperca.
Ca o concluzie e anului care s-a încheiat, Adrian Madar a precizat că „orădenii au apreciat numărul mare de proiecte livrate de fostul primar”, însă „am remarcat că administraţia locală are probleme în gestiunea acestor proiecte, evită transparența deciziilor, eludează, încalcă legislația, fiind într-o permanentă competiție pentru orice resursă disponibilă”.
Pentru acest an, social-democraţii din Consiliul Local Oradea au anunţat că vor propune, la constituirea proiectului de buget pentru anul în curs, includerea unor proiecte precum: dezvoltarea campusului universitar, acordarea de burse pentru elevi, centru de excelenţă pentru elevii merituoşi, construirea unui ambulatoriu în cartierul Nufărul, reabilitarea de blocuri şi acordarea de finanţare pentru ONG-uri.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.