Trei dintre proiectele susţinute de PPMT Bihor au fost printre cele mai votate în cadrul celei de-a doua ediţii a programului de bugetare participativă organizat de Primăria Oradea. Este vorba despre reamenajarea Cimitirului Neolog evreiesc cu scop turistic, reabilitarea şi refuncţionalizarea turnului de apă de pe strada Lacul Roşu şi modernizarea Parcului Petofi.

 

„Am fost surprinşi de poziţiile bune pe care s-au clasat proiectele pe care le-am susţinut”, a declarat preşedintele PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan, care a menţionat că proiectele au fost doar promovate de membrii partidului. „Am trimis o circulară pentru membrii şi simpatizanţii noştri pentru a-i întreba dacă au idei de proiecte pentru a doua ediţie a bugetării participative”, a afirmat Moldovan Lajos, preşedintele PPMT Oradea. El a adăugat că doar două dintre proiecte au fost propuse de membri ai comunităţii cu spijinul PPMT – reabilitarea Cimitirului evreiesc şi refuncţionalizarea turnului de apă, însă au sprijinit şi proiectul privind modernizarea Parcului Petofi. „A venit cineva la noi cu ideea reabilitării Parcului Petofi, însă după ce am făcut proiectul am văzut că era depus deja un proiect similar, pe care am decis să-l sprijinim”, a declarat Moldovan. El a remarcat faptul că, la votul cu urna în cartiere, turnul de apă a primit celel mai multe voturi, cimitirul evreiesc a fost pe locul doi, iar parcul Petofi pe locul trei. Ulterior, după însumarea voturilor online cu cel cu urna, cele trei proiecte au ocupat, în ordine, locul doi (cimitirul evreiesc), locul trei (turnul de apă) şi locul patru (Parcul Petofi).

„În ultimele două ediţii a Zilelor Sfântului Ladislau au condus grupuri organizate în Cimitirul neolog evreiesc din Cimitirul Municipal. Atunci mi-a venit ideea reamenajării lui pentru a putea fi introdus în circuitul turistic”, a declarat Farkas Laszlo, cel care a depus proiectul de pe locul doi. El susţine că turiştii vor putea vedea morminte ale celor care au contribuit la făurirea Oradiei şi monumente funerare deosebite. Dacă va fi finanţat, proiectul va fi unul complex, susţine Farkas, care menţionează că e nevoie nu doar de defrişarea locului, ci şi de reconstrucţie – gard, alei, morminte. „S-ar putea ca banii să nu ajungă decât pentru defrişare, însă nu cred că Primăria se va opri aici, pentru că amenajarea cimitirului e în interesul oraşului”, a mai declarat Farkas Laszlo. La rândul său, artisul plastic Hollo Barna a prezentat proiectul de refuncţionalizare a turnului de apă de pe strada Lacul Roşu şi transformare a acestuia într-o clădire care să semene cu un pahar. „Dacă va fi finanţat proiectul, turnul s-ar transforma într-o construcţie ultramodernă cu cămaşă de sticlă pe o structură metalică. La înălţimea actuală, turnul permite 6-7 nivele cu spaţii multifuncţionale”, a afirmat Hollo. Potrivit proiectului, în partea de jos ar urma să fie amenajat un birou de relaţii cu publicul şi un birou de informare turistică, în partea mediană un spaţiu expoziţional, iar sus – un observator, o zonă care să ofere o panoramă oraşului. „Acoperişul permite montarea de panouri solare, utile pentru alimentare cu energie a imobilului”, susţine Hollo. Şi el consideră că proiectul, în întregimea lui, ar putea costa mai mult decât valoarea maximă pentru bugetarea proiectelor propuse de orădeni – 200.000 euro. „Depinde de primărie dacă va dori să pună în practică aceste proiecte”, a menţionat liderul PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan.