USR Bihor condamnă „lipsa de profesionalism și de transparență practicată de Primăria Oradea, precum și evitarea organizării dezbaterilor publice” şi solicită primarului Florin Birta organizarea, de urgenţă, a unei „dezbateri fizice privind Cadastrul Verde al Municipiului Oradea”.

„Municipalitatea a pus în dezbatere publică noul Cadastru Verde după ce a terminat de măsurat toate spațiile verzi din oraș. A trecut mai bine de un deceniu de la primul registru al spațiilor verzi din Oradea, timp în care Primăria a tăiat mii de arbori maturi, punând în loc un număr mult mai mic de arbori tineri. De altfel, municipalitatea avea obligația să facă public anual situația spațiilor verzi din oraș, situație care să cuprindă tăierile de arbori, toaletările și plantările de arbori noi. Dacă în anul 2011 erau, conform Hotărârii Consiliului Local, 124.914 arbori și arbuști inventariați, iar conform studiului realizat de firma Geodis erau 124.094, acum, în noul Cadastru Verde, mai avem 97.219 arbori și arbuști. Cifrele arată că în Oradea s-a tăiat mai mult decât s-a plantat”, menţionează USR Bihor.

Reprezentanţii USR susţin că Primăria Oradea mai trebuie să clarifice și situația suprafețelor verzi: „Dacă în anul 2011 suprafața totală a spaţiilor verzi era de 663 ha (suprafață spațiu verde amenajat = 510 ha, suprafețele terenurilor degradate ce pot fi amenajate ca zone verzi = 66 ha și cimitire = 87 ha), acum, în noul cadastru, suprafața totală este de 603 ha (Parcuri şi grădini = 49 ha, Scuaruri = 13 ha, Zone verzi locuințe condominiu = 96 ha, Zone verzi specializate = 81 ha, Baze de agrement și sportive = 11 ha, Protecție ape = 173 ha și Aliniamente infrastructură = 180 ha). Care este suprafața reală de spațiu verde în Oradea? Ce suprafață a fost raportată în anul 2011 pentru a atinge standardul UE, de 26 mp/locuitor?”

Primăria a anunţat că persoanele interesate pot trimite sugestii și propuneri cu privire la Cadastrul Verde al Municipiului Oradea la adresele de email: directia.tehnica@oradea.ro sau primarie@oradea.ro, dar și la ghișeele din Piramidă până la data de 14 martie.

„Acest mod de a organiza dezbaterile via e-mail practicat de către Primăria Oradea nu este unul participativ, nu este un dialog, iar în cele mai multe cazuri Primăria nici nu răspunde solicitărilor și nici nu motivează respingerea lor. USR Bihor consideră că tratarea unor subiecte de o asemenea importanţă, cum este Cadastrul Verde și clarificarea din partea Primăriei a suprafețelor verzi și a tăierilor de arbori din Oradea, nu poate fi făcută fără o dezbatere publică reală, fără implicarea în dezbatere a societăţii civile organizate, a asociaţiilor de specialitate şi a asociaţiilor profesionale, a tuturor actorilor interesaţi. Solicităm Primarului Florin Birta organizarea de urgenţă a unei dezbateri publice care să îndeplinească următoarele condiţii: (1) anunţarea dezbaterii în timp util, publicitate pe toate canalele de comunicare relevante; (2) luarea de măsuri pentru invitarea/implicarea în dezbatere a actorilor relevanţi”, mai menţionează USR Bihor.