Asociaţia Civică Maghiară - Cal troian sau cal de curse?
Deşi a luat fiinţă în urmă cu mai bine de un an, Asociaţia Civică Maghiară începe, de-abia acum, să-şi facă simţită prezenţa pe scena politică locală. Siguranţa în alegeri a partidului ?monolit?, reprezentant al etniei maghiare, UDMR, pare a fi, cel puţin la modul ipotetic, periclitată: apare un contracandidat care are ca intenţie, declarată deja, transformarea cetăţeanului maghiar din România, privit prin prisma cărţii de alegător, din votant în alegător.
?Noi dorim ca ungurii să aibă posibilitatea de a alege şi altceva, nu doar UDMR-ul. Mai ales că Uniunea s-a îndepărtat, în ultimul timp, de idealurile maghiarilor. Am decis, astfel, să ne prezentăm la alegeri în acest an, ba chiar să avem şi un candidat pentru Primăria Oradea?, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Asociaţiei Civice Maghiare, consilierul local Orban Mihaly.
Asociaţia, aşa cum îi spune şi numele, nu este una politică şi, din acest motiv, spun reprezentanţii conducerii, ei nu doresc ca membrii să renunţe la calitatea de membru al UDMR, pe care o au majoritatea membrilor asociaţiei. Se poate naşte, însă, o întrebare: ?Pe ce liste se vor înscrie candidaţii, membri ai ambelor formaţiuni, la alegerile locale?? Deocamdată, nu există vreun răspuns. Doar dorinţa de a oferi maghiarilor o alternativă, când se vor afla în cabina de votare, în faţa buletinului de vot. O altă întrebare: este alianţa o fracţiune a UDMR, având în vedere faptul că majoritatea membrilor ei sunt şi membri ai Uniunii? Reprezentanţii Asociaţiei spun că nu, ba chiar consideră Uniunea ca fiind ?totalitară? şi îndepărtată de aspiraţiile maghiarilor. În plus, spune Orban, ?am constatat că, din 1992 încoace, tot mai mulţi electori maghiari nu se prezintă la urne: din cei 48.000 de cetăţeni cu drept de vot de etnie maghiară din Oradea, doar 17.000 s-au prezentat la urne în 2000, mai puţini ca în 1996, când au fost 24.000, şi decât în 1992, când s-au prezentat 36.000 de maghiari. Acesta este un semn clar că electoratul maghiar nu se simte reprezentat de Uniune. E unul dintre motivele care ne-au determinat să ne prezentăm la alegerile din acest an, ca Asociaţie Civică?.
Cât despre posibile alianţe electorale, reprezentanţii Asociaţiei nu concep o altă posibilitate decât cea a înţelegerilor cu UDMR. ?Pentru că noi dorim ca, în orice condiţii, electoratul maghiar să fie reprezentat la nivelul decizional local, indiferent dacă de noi sau de UDMR. De aceea, sperăm să purtăm discuţii cu Uniunea şi vom decide, în funcţie de calitatea persoanei şi de influenţa ei asupra electoratului dintr-o anumită comunitate locală, dacă ne desemnăm sau nu candidat. Pentru că noi îi reprezentăm pe maghiari şi dorim să preîntâmpinăm ca ei să nu aibă reprezentanţi în legislativele locale?, a mai precizat Orban.
Referitor la problema ţinutului secuiesc, reprezentanţii Asociaţiei Civice - care susţin că au primit, deja, peste 1000 de adeziuni de la maghiari din toate judeţele transilvane - spun că aceasta este neconstituţională. ?Este problema celor de acolo?, a încheiat consilierul local Orban Mihaly.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.