- Mie mi-a venit Eminescu. Nasol de tot, ghinion curat cu vechituri d-astea... Ţie?
- Eu m-am scos cu Dinescu, că-i băiat de comitet.
- Aiurea, blegomanilor. Eu am avut ceva din Pleşu, tip valabil şi-am şi ştiut...
- Pe mine m-au terminat cu Raportu' ăla despre comunism a' lu' Tismăneanu, băga-mi-aş picioarele în prostiile lu' Băsescu...
- Hahaha, ce-aţi muşcat-o, mie mi-a picat aia cu mărturiile orale, cu şopârlele din comunism!
- Ce şopârle orale visezi, frate?
- Fraierică, e chestia aia cu Stela şi Arşinel, de ne-am distrat noi...
- Aaa, mişto, cre‘ c-ai băgat la greu cu Divertis, că şi de ei zicea?
- Păi cum să nu bag, aşa Bac să tot ai...

Nu-i exerciţiu de imaginaţie. Cam aşa vor suna dialogurile elevilor de-a XII-a, după ce vor ieşi de la proba orală la Bac, la Limba şi literatura română, din această vară. Pentru că pe lista de subiecte figurează texte din Raportul Tismăneanu, Pactul Naţional pentru Educaţie, Ghidul cetăţeanului român în UE sau Raportul Centrului de Sociologie Urbană şi Regionala, precum şi din clasicii în viaţă Muşina, Dinescu, Pleşu, Dorin Enciu şi „mărturiile orale" despre „şopârlele" strecurate în timpul comunismului de Stela, Arşinel şi Divertis în spectacolele lor.
Aşadar, ce veşti ne vin dinspre şcoala românească? O programă care întoarce pe dos orice ierarhie valorică, derutând şi mai tare o generaţie firesc debusolată de contextul tâmpit în care e forţată să se maturizeze precoce. Elevi care-şi bat şi îşi înjură profesorii. June analfabete, rătăcite la catedră, care pozează goale pe internet sau se combină cu elevii lor, luându-le minţile până ei se aruncă în cap. Gestul disperat al copilei de 12 ani care s-a sinucis în Bucureşti de curând e un nou strigăt în pustiu al unei generaţii căreia şcoala românească de azi nu-i în stare să-i ofere exact ceea ce înseamnă menirea fundamentală a procesului educaţional: formarea ca om. De formarea profesională nu mai zic nimic, că n-are rost să vorbim vorbe.
Dar ce credeţi că a răspuns Ministerul Educaţiei la criticile aduse modului în care a fost concepută lista de subiecte pentru Bac' 2008, din care lipsesc clasici precum G. Călinescu, I. L. Caragiale şi Ion Creangă? Priviţi mostră de prostie, inconştienţă şi nesimţire: „Tânărul de 18-19 ani, care susţine bacalaureatul în acest an şcolar, nu trăieşte într-o «eprubetă a criticii literare», ci în România anului 2008, membră a Uniunii Europene. De unde şi prezenţa unor texte nonliterare fundamentale pentru înţelegerea lumii în care trăim. În şcoala românească actuală, limba şi literatura română se studiază din perspectivă comunicativ-funcţională, şi nu pentru cunoaşterea în profunzime a unui domeniu specializat, aşa cum ar dori autorii acuzelor."
Bonus de la Onor Ministerul lui... Adormiţei citire: „Prin subiectele pentru examenul de bacalaureat 2008 se cultivă dimensiunea europeană a României, şi nu spiritul îngust şi dogmatic al altor vremuri." Va să zică, pre limba învăţăceilor de azi, cam aşa cuvântă superior Ministerul Tâmpirii Naţionale: „care sunteţi, voi, înguşti, eprubetiştilor de dogmatici care ieste şi care nu ne înţelege, că ie comunicativ-funcţională limba română şi care literatură, băi, eprubetiştilor, hai, valea cu clasicii, la loc comanda-n eprubetă, că totul se începe cu noi şi cu Ioropa, care ie-n toate ce ieste şi-n cele din toate care se râde de voi, care noi ie şmecheri la guvernare şi vă facem pă voi, fraierii care ne voteşte, care sunteţi voi, nişte eprubetişti habarnişti, hai, succesuri care ieste"!

  1. Iată unde suntem după 18 ani şi jumătate de iresponsabilitate criminală a animalelor bolnave care se perindă la conducerea acestei ţări şi batjocoresc instituţia fundamentală a oricărei societăţi normale. Până când, maimuţoilor parveniţi, fără minte şi fără Dumnezeu, vor mai ieşi de pe băncile şcolii româneşti promoţii căutându-şi un loc pe harta lumii, să plece văzând cu ochii şi să uite traumele lumii abjecte pe care o patronaţi?