Nemulţumit că primarul Ilie Bolojan i-a acuzat pe juriştii Prefecturii că acţionează la comandă politică, prefectul Gavrilă Ghilea a replicat, ieri, acuzând că astfel de practici erau folosite, de fapt, în timpul în care reprezentantul Guvernului în teritoriu era tocmai actualul edil-şef al Oradiei. Potrivit lui Ghilea, când Bolojan era prefect se făceau presiuni asupra şefilor serviciilor deconcentrate care nu proveneau din PNL pentru a-şi da demisia şi a fi înlocuiţi cu liberali.

 

Prefectul de Bihor susţine că motivul principal pentru care Instituţia Prefectului a atacat în contencios administrativ hotărârile Consiliului Local Oradea cu privire la aplicarea taxei speciale pentru reabilitarea faţadelor clădirilor de patrimoniu a fost faptul că foarte mulţi orădeni sunt obligaţi să achite această taxă, deşi nu locuiesc în clădiri declarate monument. Gavrilă Ghilea a menţionat că prin acţiunea sa nu a vrut să blocheze Primăria, dar au fost 3.000 de sesizări cu privire la modul în care este aplicat regulamentul. Mai mult, Ghilea a menţionat că inclusiv reprezentanţii Primăriei au recunoscut că regulamentul este prost aplicat şi vor reveni asupra lui. "Am fost convinşi că nu va trebui să intervenim, însă nu s-a revenit asupra regulamentului şi am atacat în instanţă", a afirmat prefectul. "Reacţiile primarului Ilie Bolojan au fost inoportune şi hazardate. Şi-a pierdut cumpătul şi nu cred că era cazul", a declarat prefectul de Bihor, făcând referire la acuzaţiile primarului potrivit cărora acţiunea Prefecturii are la bază motive politice. Mai mult, Bolojan i-a acuzat şi pe juriştii Prefecturii că acţionează la comenzi politice, ceea ce nu s-a întâmplat în perioada în care el era prefect. "A acuzat juriştii din Prefectură că au acţionat la comandă politică şi că sunt cozi de topor, dar ei îşi fac doar datoria şi acţionează numai în spiritul legii. Niciodată nu am să le cer să acţioneze altfel. De când a plecat din Prefectură, lucrurile s-au schimbat: funcţionarii nu mai acţionează politic şi îşi respectă profesia", susţine Ghilea. Acesta a adăugat că atunci când Ilie Bolojan era prefect "funcţionarii erau trimişi la primării" şi "se stabilea o anumită strategie pentru a acţiona acolo unde era nevoie". Gavrilă Ghilea mai susţine că tot în acea perioadă se făceau presiuni asupra şefilor serviciilor deconcentrate pentru a-i determina să-şi dea demisia. El a dat şi câteva exemple de directori care au cedat presiunilor venite de la nivelul Prefecturii Bihor: Florian Pavel (Direcţia Agricolă), Dan Lung (Direcţia Sanitar-Veterinară) şi Ioan Chelemen (Inspectoratul Şcolar). "Probabil în Primăria Oradea se procedează la fel", afirmă prefectul, adăugând că a făcut aceste precizări "pentru ca primarul să nu mă ia drept un naiv care acceptă orice grosolănie".

Pe de altă parte, Ghilea l-a acuzat pe Bolojan de viclenie pentru modul în care a prezentat acţiunea Prefecturii, susţinând că vrea să împiedice renovarea clădirilor din Oradea. "Salut orice măsură pentru renovarea clădirilor, dar nu pot accepta modul cum se aplică regulamentul. Primăria poate găsi alte soluţii. De exemplu, sumele care se cheltuie pentru podul de la Sala Sporturilor - Sovata şi care la ora actuală nu este necesar ar putea fi folosite pentru reabilitarea acestor clădiri. Mai sunt şi alte obiective care nu justifică cheltuiala. Dar vine sezonul rece. Sper că febra domnului primar va scădea şi va gândi cu luciditate ce e bun pentru cetăţenii din Oradea", a afirmat Ghilea.