Conducerea Primăriei Oradea, alături de reprezentanţii direcţiilor subordonate şi-a prezentat ieri, într-o ultimă conferinţă de presă înaintea campaniei electorale, realizările mandatului 2008-2012. Primarul Ilie Bolojan a trecut în revistă realizările, dar s-a abţinut să acorde o notă mandatului de patru ani, deoarece „nota o să o pună orădenii prin vot". Realizări sunt multe, dar, faţă de programul asumat în campania electorală din 2008, o serie de obiective nu au fost atinse.

Ilie Bolojan, alături de viceprimarii Biro Rozalia, Florica Cherecheş, dar şi ex-viceprimarul Gheorghe Carp şi-au prezentat bilanţul administraţiei ultimilor patru ani. "Tot ceea ce s-a făcut bine sau rău în acest mandat este meritul acestei echipe, dar şi responsabilitatea ei. Mulţumesc tuturor colegilor din Primărie, începând de la fata de la poartă de la Poliţia Locală - care te salută respectuos atunci când intri în Primăria Oradea - şi până la ultimul director din instituţie", a declarat primarul Ilie Bolojan, în deschiderea conferinţei de presă. Din discursul său nu a lipsit însă şi trimiterile la „greaua moştenire" a mandatelor trecute, în contextul economic mondial, dar şi a unei guvernări centrale "nefavorabile". „A fost un mandat dificil faţă de cel anterior, dar şi de alte mandate derulate în alte oraşe ale ţării. Am încercat să facem ordine în Primăria Oradea şi în oraş. Vă rog să vă amintiţi cum stăteau lucrurile în domeniul taximetriei acum patru ani. A trebuit să trecem peste opoziţia pe care am întâmpinat-o la anumite proiecte prin care erau deranjaţi anumiţi riverani. Amintesc aici de construcţia Podului Sovata, de construcţia noului centru pentru relaţii cu publicul din Primăria Oradea, de demolarea garajelor de pe Densusianu etc. Nu se pot face proiecte mari fără un deranj, dar noi nu am ales să facem ceea ce dă bine, ci ceea ce trebuie", a precizat primarul, care a adăugat principiul după care s-a ghidat: "Decât să deranjăm pe toată lumea pentru că nu am făcut nimic, am preferat să deranjăm pe câţiva pentru binele întregii comunităţi". Acesta a enumerat câteva dintre realizări, începând cu Podul Sovata şi centul de relaţii cu publicul, intens contestate la început, dar care îşi dovedesc acum utilitatea; construirea pasaralei peste calea ferată din strada Theodor Neş, amenajarea Parcului Industrial. Edilul a mai amintit, de asemenea, că Primăria a semnat contracte de finanţare din fonduri UE în valoare de 187 milioane euro, în contextul în care absorţia fondurilor europene este deficitară la nivel naţional. „După un mandat în care am lucrat destul de mult cu toţii, răsplata este ceea ce am lăsat în urma noastră. Nu totul este perfect, nu totul este bine, dar se vede ceva. Mulţumesc grupului de consilieri PNL, UDMR şi PSD pentru ajutorul dat, şi echipei din Primărie", a spus edilul.

Două neîmpliniri asumate

Dezvoltarea Aeroportului, modernizarea Autogării, refacerea şi regenerarea arhitectonică a faţadelor clădirilor istorice, dezvoltarea unui centru de afaceri, realizarea unei mărci turistice a oraşului au rămas neîmpliniri din programul electoral al edilului de acum patru ani. "Regret că nu reuşit să transpun în practică hotărârea privind faţadele clădirilor din zona centrală. Azi am fi avut mai multe clădiri renovate. Un alt regret este legat de neimpunerea taxei pe vânzarea alcoolului pe timp de noapte. Astfel, cei care vând alcool ar contribui la schimbarea coşurilor vandalizate", a mai precizat Bolojan.

Agenda viceprimarilor

Prezenţi la conferinţa de presă, viceprimarii Rozalia Biro şi Florica Cherecheş, dar şi fostul viceprimar Gheorghe Carp, în prezent director al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, au amintit pe rând realizările din domeniile lor de competenţă. Rozalia Biro a vorbit despre feliuţa ei de competenţă în Primărie, respectiv proiectele sociale implementate de municipalitate, de la reabilitarea Cetăţii şi creşterea numărului de creşe de la 8 la 12 până la finanţarea sceeningului stării de sănătate a copiilor din clasele I şi a V-a. A amintit şi despre sprijinirea sportivilor de performanţă şi susţinerea acordată elevilor din ultimul an de liceu pentru ca aceştia să poată urma şcoala de şoferi sau să înveţe o limbă străină. Florica Cherecheş a vorbit despre proiectele finanţate din fonduri UE pentru reabilitarea CET, extinderea Pieţei Rogerius şi valorificarea resurselor geotermale printr-un proect câştigat de 12,5 milioane euro. A fost prezent şi ex-viceprimarul Gheorghe Carp, care a vorbit pe teme de sănătate, amintind aici construirea viitorului Centru Oncologic, finanţat masiv însă de Ministerul Sănătăţii, dar şi despre implicarea societăţii civile în sprijinirea proiectelor Primăriei.