Fiat justitia, pereat DNA! Strigătul de luptă al urmăritului Năstase...
Este fapt oficial: deputatul Adrian Năstase a fost lăsat în braţele procurorilor, prin votul colegilor din Parlament şi la propria cerere, făcută cu gândul la binele Justiţiei şi la întinarea Parchetelor infame.
La susţinerea cauzei, deputatul a purtat o cravată de nuanţa albastră a serenităţii şi a ţinut (după cum s-a exprimat) un "seminar" despre funcţionarea justiţiei în vremea lui Traian Băsescu. Printre altele, a vorbit despre frică, o temă recurentă în discursurile sale. Nu, lui nu îi este frică. Altora le este, de exemplu celor care scot din joben "spioni detonaţi la comandă".
Deputatul Adrian Năstase a decis să se ofere procurorilor, pentru că s-a săturat, după cum s-a mărturisit, să ofere "combustil demagogiei" aceluiaşi Traian Băsescu.
De altfel, în şedinţa de aruncare la lei a fostului prim-ministru, prezidentul şi "aroganta" DNA au fost leit-motivele paradoxalei (sau nu) asocieri ideatice a acestuia cu zicerile parlamentarilor PNL.
Unul dintre ei, Ioan Timiş, a ţinut un rechizitoriu izbutit la adresa tagmei procurorilor care i-au "încălcat demnitatea" lui Năstase şi a făcut o curte asiduă judecătorilor. El a susţinut că judecătorii ar trebui să devină "o putere"care să demonstreze că, până la urmă, justiţia nu e făcută prin cabinetele a tot felul de Marat-i şi Robespierre-i locali care populează DNA şi Parchetul General.
Eugen Nicolăescu a spus-o mai de-a curmezişul şi energic, decretând instalarea "inchiziţiei procurorilor": nu-i înghite pe Kovesi şi Morar, doi "sfidători" şi "aroganţi", fără măsură când se adresează Parlamentului. Aproape în acelaşi timp, graţie ecranelor partajate ale televiziunilor de ştiri, prezidentul Băsescu, aflat în casa şi la bilanţul Parchetului General, dădea replica virtuală.
Din dezbaterile care nu s-au lungit şi care au adus a intrigă de Grisham, a ieşit un scor cam ciudat, dar şi un deznodământ aşteptat. "Şi cu inima, şi cu capul", asta a fost directiva de vot dată PSD, de la tribună. Numai că inima rareori se acordează cu capul. Mai ales la votul cu bile. Cât despre întrezărirea corectă a deznodământului, nici nu se putea altfel: prea zburau din toate colţurile îndemnurile mai mult sau mai puţin ipocrite la "fiat justitia!". Dar înţelegerea lui "fiat justitia" e atât de pestriţă... Cu 158 de voturi "da", Adrian Năstase a fost depus în poala procurorilor.
Drumurile şi procesele lungi te prăfuiesc şi demonetizează. Eşti spectacol şi vedetă, o dată, de două ori, de zece ori, o stagiune. Te toacă mărunţel persoane adunate pe la tejghelele de sub reflectoare. Până nu mai rămâne nimic de tocat, pentru că nu mai stârneşti pasiuni şi toate cuvintele au fost spuse. La sfârşit ajungi istorie şi afectat de banalul locului comun.
Cât despre viitorul politic al deputatului Adrian Năstase în partidul "clonţoşilor" PSD, ce mai rămâne de spus? Fostul candidat la prezidenţiale va fi probabil ocupat să-şi exersese muşcătura şi verbul în discuţii prietenoase cu amicii procurori. Indubitabil, din lupta sa poate acumula ceva capital. Nu destul de fermecător pentru un electorat uşor plictisit de legitimarea prin victimizare.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.